Vyberáme aku náradie, ktoré vám nesmie chýbať!

Bez ohľadu na to, či sa radíte do skupiny domácich hobby majstrov, ktorí nepovedia nie žiadnej manuálnej práci, alebo sa manuálnou prácou rovno živíte, vám dávame do pozornosti aku náradie. Do nasledujúcich riadkov sme vybrali tie typy aku náradia, ktoré by jednoznačne nemali chýbať vo vašej výbave. Činnosti, ktoré s obľubou vykonávate, vám totižto mnohonásobne uľahčia. Koniec koncov, veď posúďte to sami.

aku-naradie-zakovsky

Aku náradie, ktoré vám nesmie chýbať

Do zoznamu aku náradia, ktoré by vám v žiadnom prípade nemalo chýbať, sme vybrali:

  • aku vŕtacie skrutkovače
  • aku búracie a vŕtacie kladivá
  • aku píly
  • aku hoblíky a brúsky
  • aku uhlové brúsky
  • aku rázové uťahovače

Medzi ich hlavné výhody patrí najmä absencia napájacieho kábla, čo výrazne spríjemňuje ich obsluhu.

Aku vŕtacie skrutkovače

Aku vŕtacie skrutkovače, alebo ak chcete aku skrutkovače, prípadne hovorovo nazývané „baterkáče“, sú azda najpopulárnejším aku náradím. Kombinujú totižto dve funkcie, ktoré sú pre všetkých stavbárov a majstrov nesmierne dôležitými – vŕtanie aj skrutkovanie (uťahovanie). Vzhľadom na to, že na prácu s nimi môžete použiť rôzne vymeniteľné vrtáky či špičky, sú skutočne univerzálne. Navyše, prepracovanejšie modely môžu byť vybavené aj príklepom, ktorý vám umožní aj vŕtanie do tuhších materiálov.

sada-akumulatoroveho-naradia

Aku búracie a vŕtacie kladivá

Pravdou je, že vyššie zmieňované vŕtacie skrutkovače, aj tie s príklepom, nemusia zvládnuť vŕtanie do tuhších materiálov s takou efektivitou ako vŕtacie kladivá. Okrem toho, existujú aj takzvané búracie kladivá, ktoré sa špecializujú na búranie či sekanie tehál, dlažby a podobne. Zvyčajne si k nim môžete dokúpiť rôzne nástavce, hovorovo nazývané aj „majzle“, ktorými si danú prácu len uľahčíte.

Aku rázové uťahovače

Keď už sme spomenuli špecialistu na vŕtanie, nemôžeme vynechať ani špecialistu na uťahovanie v podobe aku rázových uťahovačov. Ich funkciu síce zvládnu aj vyššie zmieňované vŕtacie skrutkovače, no určite nie s takou efektivitou a rýchlosťou. Ak sa teda živíte napríklad zostavovaním nábytku alebo máte v niečom podobnom zaľúbenie, aku rázové uťahovače budú pre vás dobrou voľbou.

Aku píly

Aku píly sú viac než širokým pojmom. Môžete si pod ním predstaviť či už okružné, priamočiare, chvostové, alebo aj reťazové modely. Vyberajte si spomedzi nich podľa toho, čo od vašej novej aku píly očakávate. Ak je to pílenie hrubších polien, siahnite po reťazovke. Pokiaľ chcete rezať napríklad tvárnice, skvelou voľbou bude chvostovka. Keď by ste radi pilovali drevo rýchlo a presne, mali by ste sa poobzerať po okružnej píle. A v prípade, že plánujete píliť len občasne, a to menšie kúsky dreva, postačí vám aj priamočiara píla.

Aku hoblíky a brúsky

Od pílenia rovno k brúseniu a hobľovaniu... Keď už budete niečo pilovať, s veľkou pravdepodobnosťou ši to vyžiada aj zásah brúsky, resp. možno aj hoblíka. Zatiaľ čo aku brúsku môžete použiť na zbrúsenie vrchnej vrstvy dreva, napríklad starého náteru, hoblíkom povrch vyhľadíte do dokonalosti.

Aku uhlové brúsky

Špecifickou kategóriou brúsok sú aku uhlové brúsky. Medzi majstrami je toto aku náradie možno porovnateľne obľúbené ako aj aku vŕtacie skrutkovače. Môže za to najmä univerzálnosť jeho použitia, ktoré sa odvíja od voľby kotúča. Na základe neho ho dokážete použiť nielen na brúsenie, ale napríklad aj na rezanie kovových predmetov.