Aký je rozdiel medzi krovinorezom a plotostrihom?

Krovinorezplotostrih – stroje, ktorých označenia a účel si mnohí ľudia mylne zamieňajú. A pritom je ich náplň práce zvyčajne zasadne rozdielna. Zorientovať sa v tejto problematike však nie je nič zložité. Ako dôkaz sme dali dokopy tieto riadky, vďaka ktorým sa dozviete najväčšie výhody oboch spomínaných pomocníkov – ako krovinorezu, tak aj plotostrihu.

polostrih-krovinorez

Krovinorez vs. plotostrih – aké sú medzi nimi rozdiely?

Zatiaľ čo jeden z nich je zhmotnením takpovediac najrobustnejšej a najuniverzálnejšej „ručnej kosačky“, akú môžete dostať na trhu, ten druhý sa špecializuje najmä na úpravu živých plotov. A vy už podľa ich názvov pravdepodobne tušíte, ktorý je ktorý.

Krovinorez – všestranný pomocník

Presne tak, krovinorez môžeme označiť aj ako všestranného pomocníka do každej záhrady. V popise práce má totižto nielen kosenie vysokej trávy. Zvládne toho omnoho viac! Bez akýchkoľvek problémov si poradí aj s vysokými a hustými porastmi či rôznymi kríkmi, krovinamimenšími kmeňmi. A aby toho nebolo málo, cudzie mu nie je ani mulčovanie či kultivovanie, ba dokonca ani zastrihávanie živých plotov, čo je hlavnou devízou práve vyššie zmieňovaného plotostrihu. Čo je však najdôležitejšie, krovinorezy to všetko zvládnu aj v náročných terénoch a na veľmi ťažko dostupných miestach.

Vedeli ste, že takzvaný vyžínač, ktorý sa inak označuje aj ako strunová kosačka, nie je ekvivalentom krovinorezu? Ide však takpovediac o jeho odľahčenú verziu, ktorá nájde využitie najmä pri dočisťovaní horšie dostupných miest po kosení, prípadne pri kosení nie tak vysokej trávy, ako je tomu pri krovinoreze.

Plotostrih – špecialista na živé ploty

Pokiaľ máte alebo by ste chceli mať doma živé ploty, vo vašej záhradnej výbave nesmie chýbať plotostrih. Práve táto mašinka je totižto doslova a do písmena špecialistom na živé ploty. Pomocou plotostrihu ich dokážete upravovať do vysnívanej podoby ako z filmu. Avšak, podobne ako krovinorezy, ani plotostrihy nemajú len jednu výhodu, resp. funkciu. Popri upravovaní živých plotov ich viete využiť napríklad aj na zveľaďovanie rôznych okrasných kríkov či iných druhov zelene vo vašej záhradke.

polostrih

Krovinorez vs. plotostrih – čo majú spoločné?

Okrem toho, že ich náplň práce sa v určitých ohľadoch prelína, stojí v rámci ich spoločných čŕt nahliadnuť aj do trhovej dostupnosti. Ako krovinorez, tak aj plotostrih totižto môžete nájsť na trhu až v troch rôznych prevedeniach. Máme na mysli benzínové, elektrickéakumulátorové typy. Stačí si spomedzi nich len vybrať na základe vašich osobných preferencií a požiadaviek. Zatiaľ čo benzínové stroje odporúčame na objemnejšiu prácu, tak elektrické môžu byť výbornou alternatívou na jednoduchšie úpravy v dosahu elektrickej siete. Čo sa týka akumulátorových krovinorezov a plotostrihov, tie sú vhodné na vzdialenejšie záhrady bez možnosti elektrického napájania.