Elektrická alebo benzínová píla? Poznáme odpoveď

Reťazová píla by v žiadnom prípade nemala chýbať v domácej výbave každého zručného majstra. Praktickú „reťazovku“ dokážete použiť ako na pílenie palivového dreva na zimné vykurovanie, tak na opiľovanie stromčekov, kríkov a haluzí v záhrade. Okrem toho, nikdy neviete, kedy budete potrebovať napíliť staré laty, dosky či foršne. Ako si ale správne vybrať? Zapasuje vám elektrická píla alebo bude pre vás lepšou voľbou tá benzínová? Poznáme odpoveď.

akumulatorova-retazova-pila

Elektrická alebo benzínová píla?

Väčšina zákazníkov sa pri kúpe rozhoduje, či ísť do elektrickej alebo benzínovej píly. Ako si medzi nimi vybrať? Faktom je, že oba typy majú svoje nesporné kvality a výhody. Sprevádzajú ich však aj drobné nedostatky. Každopádne, ich prednosti a menšie nevýhody vám ponúknu odpoveď na to, ako si správne vybrať.

Poznámka: Alternatívou k benzínovej, resp. elektrickej, píle môže byť akumulátorová reťazová píla. Tento typ však disponuje spravidla nižším výkonom a je limitovaný výdržou batérie. Na druhej strane, vyznačuje sa nižšou cenou aj váhou a na prevádzku nepotrebuje ani palivo, ani napájací kábel. Za zmienku stoja aj jednoručné motorové píly, ktoré sú však takpovediac samostatnou kategóriou. V prevažnej miere sú totižto určené profesionálom na výškové práce.

Elektrická reťazová píla

Keď hľadáte pomocníčku na spracovanie palivového dreva na zimné vykurovanie, tak s elektrickou pílou rozhodne neurobíte krok vedľa. Jej výkon bude síce v porovnaní s benzínovými pílami pravdepodobne nižší, no cena prijateľnejšia. Spoľahlivú elektrickú pílu zoženiete už od 110 €. Na druhej strane, musíte počítať s napájacím káblom, ktorý vám bude občas možno trochu zavadzať.

Výhody

+ Nízka hmotnosť – jednoduchá manipulácia
+ Nízka hlučnosť
+ Žiadna potreba benzínu a oleja
+ Žiadne emisie

Nevýhody

− Nižší výkon
− Nevyhnutnosť napojenia do siete
− Limitovanie dosahom kábla
− Nemožnosť práce v daždivom počasí

Benzínová reťazová píla

Z benzínových píl si dokáže vybrať doslova a do písmena každý. Na trhu nájdete profi píly určené pre lesníkov a drevorubačov, poloprofesionálne píly ideálne pre domácich majstrov a živnostníkov a tiež hobby píly pre všetkých, ktorí chcú mať „reťazovku“ doma pre prípad núdze. Keďže oplývajú vysokým výkonom a nemajú žiadny kábel, práca s nimi je pohodlná a rýchla. Pri výbere môžete natrafiť na kvalitnú benzínovú pílu už od zhruba 160 €.

Výhody

+ Pohodlná manipulácia
+ Vysoký výkon
+ Rýchla práca
+ Žiadny kábel

Nevýhody

− Vyššia hlučnosť
− Vyššia obstarávacia cena
− Väčšia hmotnosť
− Potreba benzínu a oleja + emisie

Hobby_píla-Husqvarna_120

Ktorú pílu si vyberiete?

Tak, ktorú „reťazovku“ si vyberiete? Bude pre vás podľa predošlých riadkov vhodnejšia elektrická píla alebo dáte radšej prednosť benzínovej píle? Odpoveď by ste mali poznať na základe ich výhod, resp. nevýhod, a vašich osobných preferencií a požiadaviek.