Postrekovač: Užitočný nástroj pre každú záhradu

Pokiaľ patrí čas strávený v záhrade k vašim srdcovým záležitostiam, pravdepodobne vám nebude cudzím pojem „postrekovač“. A to aj v tom prípade, ak sa náhodou snažíte pestovať zeleninu a ovocie čo najviac bez pridanej chémie. Čas od času si ju totižto môže vypýtať sama úroda. Obzvlášť vtedy, keď si nevie rady s neželanými škodcami a chorobami. No a práve v takejto situácii je dobré mať v pivnici, šope, kôlni či dielni nachystaný postrekovač.

postrekovac-zakovsky

Aké postrekovače existujú

Vo všeobecnosti fungujú postrekovače na princípe vystrekovania kvapaliny v dôsledku vytvoreného tlaku. Na trhu môžete natrafiť na viacero typov postrekovačov.

  • Mechanické postrekovače – v domácich podmienkach ide o najžiadanejší typ postrekovačov. Tlak potrebný na vystrekovanie kvapaliny je v ich prípade vytváraný stláčaním páčky (pumpy, spúšte)
  • Akumulátorové postrekovače – ideálna voľba do stredne veľkých záhrad, v ktorých by vás z ručného stláčania spúšte bolelo po určitom čase snáď celé telo. Akumulátorové postrekovače sú poháňané nabíjateľnou batériou, pričom nie sú hlučné a ani neprodukujú škodlivé emisie.
  • Benzínové postrekovače – profi pomôcky na veľké záhrady a polia. Vďaka vysokému výkonu majú síce ďaleké dostreknutie, no daňou za to je vyššia hlučnosť a samozrejme, aj vyššia obstarávacia cena.

Okrem toho sa však postrekovače rozdeľujú aj na ručné typypostrekovače na chrbát. Zatiaľ čo ručné postrekovače disponujú spravidla menším objemom, tak tie na chrbát mávajú nádobu s podstatne väčším objemom. Z toho dôvodu sa od seba odlišujú aj využitím.

Zapamätajte si: Ručné postrekovače majú väčšinou objem od 0,2l do 2 l. Objem postrekovača na chrbát môže byť zhruba od 10 do 25 l.

Aké využitie má postrekovač?

Ručné postrekovače sú ideálne na rosenie menších okrasných záhonov plných kvetín. Na druhej strane, postrekovače na chrbát, prípadne aj ručné postrekovače s popruhmi na rameno, nájdu svoje využitie aj na väčších plochách – nielen v rámci rosenia vodou, ale taktiež pri postrekovaní chémiou.

Ako vybrať postrekovač?

Odhliadnuc od typu ostrekovača zvykne byť najrozhodujúcejším faktorom objem jeho nádrže. Preto vám odporúčame, aby ste pri výbere vhodného typu zvážili, na akej veľkej ploche ho plánujete používať. A popri nádrži si všímajte aj tlak, ktorý je schopný postrekovač vyvinúť, typ čerpadlatrysky.

postrekovac-zakovsky2

Ako sa starať o postrekovač?

Vzhľadom na to, že hlavnou náplňou postrekovača zvykne byť ošetrovanie rastlín, zeleniny a ovocia chemickými postrekmi, by ste mali venovať zvýšenú pozornosť tomu, ako sa oň starať.

V prvom rade by ste ho mali skladovať na suchom a čistom mieste – najmä však v bezpečnej a zároveň zabezpečenej vzdialenosti od detí a domácich miláčikov. Okrem toho je dobré vyhradiť mu miesto v uzatvorenej skrini, prípadne ho aspoň baliť do igelitového vreca. Dbajte na to hlavne cez zimu, aby sa doň nedostali hlodavce.

Ako vyčistiť postrekovač?

No a samozrejmosťou by malo byť aj pravidelné čistenie postrekovača – po každom jednom použití. Začať môžete tým, že z postrekovača vypustíte tlak. Ďalej pokračujte vyprázdnením nádrže a jej dôkladným niekoľkonásobným vypláchnutím čistou vodou.

Pozor! Vodu z vyplachovania nepúšťajte do kanalizácie. Najlepšie urobíte, keď ju zlikvidujete podľa pokynov výrobcu.

V rámci čistenia postrekovača venujte pozornosť aj tryskám, trubici a ovládaciemu ventilu. A nezabúdajte, že počas celého procesu by ste mali mať na sebe potrebné ochranné pomôcky, ako napríklad rukavice, okuliare a respirátor.

Tip na záver: Aby váš postrekovač bezpečne prečkal zimu v skrini alebo v igelitovom vreci, pred uložením na zimný spánok mu naplňte vyčistenú nádrž roztokom nemrznúcej zmesi s destilovanou vodou (1:1) a niekoľkokrát stlačte spúšť. Ošetrujúci roztok sa tak dostane do celého systému.