5 tipov, ktoré vám pomôžu pred kúpou snežnej frézy

Odpratávanie snehu lopatou, metlou či odhŕňačom síce nie je najnáročnejšou činnosťou na svete, no keď má k nemu dochádzať v pravidelných intervaloch a na veľkých plochách, asi sa ho rýchlo nasýtite. Vo vašom vlastnom záujme by ste preto mali pouvažovať nad zaobstaraním snežnej frézy, ktorá vám dozaista uľahčí prácu so snehom na mnohých miestach.

snehova-freza-xs2-61-swe

Ako vybrať snežnú frézu

Pred kúpou snežnej frézy by ste si mali ujasniť viacero dôležitých okolností. Súvisia najmä s tým, kde a na čo budete snežnú frézu používať. Popritom by ste však mali sledovať aj technické parametre snežných fréz na trhu. A v neposlednom rade nezabúdajte na to, že existuje viacero typov fréz.

Vyberte si správny typ snežnej frézy

No a práve typmi snežných fréz začíname aj zoznam našich tipov, ktoré vám pomôžu pred kúpou.

Vedeli ste, že existujú 3 typy snežných fréz? Rozdeľujeme ich na jednostupňové, dvojstupňové a trojstupňové.

Líšia sa od seba pohonom aj ponúkaným výkonom. Jednoducho povedané, tam, kde zvládnete odpratať sneh napríklad s dvojstupňovou snežnou frézu, nemusí automaticky stačiť tá jednostupňová.

Zapamätajte si: Zatiaľ čo jednostupňové frézy majú zvyčajne elektrické alebo akumulátorové napájanie, tie viacstupňové zvyknú bývať poháňané spaľovacím motorom.

Zvážte, kde budete snežnú frézu používať

Predtým, ako si kúpite snežnú frézu, by ste si mali zodpovedať aj otázku: kde budete snežnú frézu používať? Plánujete ju využívať len v domácom prostredí alebo v ťažších, napríklad svahovitých a chatových, oblastiach? Kým na domáce účely v rámci chodníkov a dlažby môže byť postačujúca aj jednostupňová fréza, na zložitejšie terény odporúčame aspoň dvojstupňovú.

Zamyslite sa, na čo budete snežnú frézu používať

Predsa na odpratávanie snehu, no nie? Nie je však sneh ako sneh. Napríklad, jednostupňová fréza si bez problémov poradí s jemným a čerstvým snehom. Keď ale chcete pomocou frézy odpratávať ťažký, zamrznutý či zľadovatený sneh, budete potrebovať výkonnejší typ.

snehova-freza-221-lhp

Sledujte výkon motora a šírku záberu

Čo sa týka výkonu motora snežnej frézy, platí jednoduché pravidlo: čím je výkon vyšší, tým jednoduchšie, rýchlejšie a efektívnejšie sa vám bude sneh odpratávať.

No a keď ide o šírku záberu, podstata veci je podobná – čím je záber väčší, tým rýchlejšie so snehom zatočíte.

Dbajte na komfort pri práci

A ako sme naznačili o čosi vyššie, pri výbere snežnej frézy si všímajte aj rôzne technické parametre. Pamätajte, že práve tie vám môžu budúcu obsluhu náramne uľahčiť. Skvelým príkladom sú snežné frézy s pásmi, ktoré sa nielenže ovládajú jednoduchšie ako tie s kolesami, ale ešte k tomu sa dajú využiť aj na svahovitých terénoch. Okrem toho môžeme v rámci komfortu pri práci spomenúť aj také užitočné parametre, akými sú posilňovanie riadenia, osvetlenie či vyhrievanie rukovätí.