Aká záhradná technika pomôže oživiť trávnik po zime?

ozivenie-travnika

Hnedé fľaky, žlté steblá, mach a mnoho ďalšieho. Aj takéto nevítané prvky môžete spozorovať po zime na vašom trávniku. Väčšinou to býva spôsobené nedostatkom živín, zvýšenou vlhkosťou alebo chodením po zasneženej tráve. Našťastie, vo väčšine prípadov nejde o pohromu, s ktorou by sa nedalo nič robiť. Pomôže vám záhradná technika, vďaka ktorej váš trávnik po zime opätovne oživíte.

Záhradná technika a iné pomôcky

Počítajte s tým, že váš trávnik po zime neoživíte zo dňa na deň. Kým ho dostanete do chcenej podoby, môže to potrvať aj niekoľko dní či týždňov. Každopádne vám však odporúčame začať jarným upratovaním.

Hrable, lopaty a vidly do ruky

Síce nejde o typickú záhradnú techniku, skôr sa jedná o drobné príslušenstvo, no jarné upratovanie trávnika sa bez toho nezaobíde. Máme na mysli hrable, lopaty, vidly a podobné pomôcky. Využijete ich predovšetkým na odstránenie popadaného lístia, šišiek a iných drobností. Nápomocným vám vie byť pri týchto úkonoch napríklad aj fúkač. Je len na vás, akému spôsobu dáte prednosť.

Vedeli ste, že existujú aj takzvané lopatové hrable? Lístie nimi najprv pohrabete a následne ho pohodlne naložíte či už na fúrik, alebo priamo na kompost.

Naštartujte kosačky, odmachovače a vertikutátory

vertikulator-ozivenie-travnika

Na to, aby ste sa úspešne zbavili machu a buriny v trávniku, môžete skoro na jar použiť drvený vápenec alebo špeciálny prípravok, v ktorého aplikácii vám pomôžu vhodné rozmetadlá a aplikačné vozíky. Iný spôsob, ako na to, predstavuje zase záhradná technika v podobe odmachovačov a vertikutátorov.

Vertikutácia trávnika vhodným odmachovačom alebo vertikutátorom by mala byť rutinnou záležitosťou každej jari – s výnimkou novozaložených, resp. ročných, trávnikov. Pustite sa do nej hneď po prvom kosení trávnika. Kosačku ale nenastavujte na príliš nízke kosenie, aby ste vášmu trávniku nespôsobili priveľké šoky. Predídete tak neželanému žltnutiu trávnika.

Tip na článok: Viete, ako a kedy používať vertikutátor?

Stavte na kvalitné hnojivá

Jarná údržba trávnika by sa nemala zaobísť ani bez kvalitných hnojív. Odporúčame vám, aby ste vášmu trávniku hneď po vertikutovaní dodali hnojivo s vyšším podielom dusíka. Tráva tak dostane potrebný impulz, aby vás počas celej sezóny tešila krásnym vzhľadom.

Tip na záver: Ako sa zbaviť plesne snežnej

Vhodná záhradná technika predstavuje jeden zo spôsobov, ako si udržať zdravý a zelený trávnik po celý rok. Keď však dôjde na boj s plesňou snežnou, pomôže vám nasledujúci tip: Vyhrabte poškodené miesta až do pôdy, teda aj s korienkami trávy. Následne vyplňte jamku vhodnou zeminou a rovnako vhodným trávnym osivom. A mimochodom, na pleseň snežnú platí aj vyššie spomínaná vertikutácia. Preto ju v rámci jarnej údržby trávnika v žiadnom prípade nevynechajte.