Všetko, čo potrebujete vedieť o odmachovačoch

ODMACHOVAČ HUSQVARNA

Susedov trávnik vyzerá zase raz o čosi krajšie ako ten váš? V čom len môže tkvieť tajomstvo jeho úspechu? Pravidelne kosíte, polievate a ešte aj hnojíte. Nuž, možno to bude v tom, že zabúdate na jeho čistenie a prevzdušňovanie. A v tomto prípade vám najkomplexnejšie pomôže odmachovač.

Na čo slúži odmachovač?

Ako už jeho názov napovedá, odmachovač slúži na odstraňovanie machov z trávnika. Okrem toho však dokáže zbaviť trávnik aj mnohých ďalších nečistôt. Konkrétne môžeme spomenúť či už plesne, alebo trávne plsti, resp. zvyšky odumretej/starej trávy. Výsledkom takejto činnosti je vyčistenie a hĺbkové prevzdušnenie trávnika. Jednoducho povedané, trávnik bude krajší, zelenší a v neposlednom rade aj zdravší.

Vedeli ste, že označenie odmachovač je v podstate len ľudovým/hovorovým pomenovaním pre vertikutátor? Áno, jedná sa o synonymické výrazy, a teda rovnakú záhradnú techniku. No pozor, nezamieňajte si odmachovač (vertikutátor), s prevzdušňovačom. Ten sa totiž nestará o hĺbkové prevzdušnenie trávnika. Naopak, svojimi „pazúrikmi“ zbiera nečistoty len z povrchu, resp. tesne spod povrchu. Vhodný je tak na časté používanie – pokojne aj po každom treťom kosení.

Aké typy odmachovačov existujú?

Odmachovače rozdeľujeme podľa ich pohonu. Na základe toho vieme určiť tri typy, a to:

  • elektrické odmachovače,
  • benzínové odmachovače,
  • akumulátorové odmachovače,
  • ručné odmachovače.

Každý z vyššie spomenutých typov má svoje nesporné výhody. Zatiaľ čo elektrické a akumulátorové odmachovače mávajú spravidla nízku hmotnosť a perfektne sa tak hodia na vertikutovanie menších trávnikov, tak tie benzínové väčšinou disponujú vyšším výkonom, ktorý ich predurčuje na čistenie a hĺbkové prevzdušňovanie veľkých zatrávnených plôch. Treba ale počítať s ich vyššou váhou, ktorá môže predstavovať drobné problémy napríklad pri uskladňovaní. To vám pri elektrických, resp. akumulátorových, typoch nehrozí. Na oplátku však musíte akceptovať nutnosť nabíjania batérie (akumulátorové typy) alebo zapájania do elektrickej siete, a teda obmedzovanie sa káblom (elektrické typy).

Samostatnou kategóriou sú ručné odmachovače. Mohli by sme ich označiť aj za akési vylepšené hrable. Síce vás potešia nízkou obstarávacou cenou, nízkou váhou, jednoduchou skladnosťou a ľahkou manipuláciou, no vo výsledku sa výkonnostne určite nevyrovnajú predošlým trom typom. No ako rýchla pomôcka na príležitostné odmachovanie trávnika môže byť.

Ako si vybrať odmachovač?

Áno, aj výber odmachovača má svoje pravidlá. A nenarážame len na typ pohonu. Okrem neho vám odporúčame sledovať aj:

  • výkon – minimálne 1 000 W (pre menšie trávniky), resp. 1 600 W (pre väčšie trávniky),
  • počet nožov – čím viac, tým lepšie,
  • šírku záberu – zhruba v rozmedzí 25 až 45 cm,
  • hĺbku rezu – prípadne spôsob jej nastavovania,
  • objem zberného koša – optimálne okolo 50 l.

Okrem vyššie zmieňovaných hlavných požiadaviek si však môžete všímať aj počet náprav, prevedenie rukovätí a celkové materiálové spracovanie.

odmachovac

Ako používať odmachovač?

Používanie odmachovača nie je žiadna veda. Základným pravidlom je neponáhľať sa – vertikutáciu vykonávajte v pohodovom tempe. Pokiaľ sa o váš trávnik pravidelne staráte, postačí, keď ho prebehnete jedným smerom. No ak je v horšom stave, resp. váš vertikutátor disponuje len malým počtom nožov, radšej odmachujte dvomi smermi. A aby sme nezabudli, zhruba 2 týždne pred vertikutovaním odporúčame trávnik pohnojiť.

Pozor! Vertikutácii nevystavujte nové trávniky do 3 rokov. Hĺbkové prevzdušnenie by im mohlo uškodiť.

Kedy je ideálny čas na odmachovanie trávnika?

Vertikutáciu si naplánujte dvakrát do roka – na jar a na jeseň. Ideálnym časom je príjemné teplé počasie, nie však dlhotrvajúce obdobie sucha. Najlepšie urobíte, keď odmachovač použijete pár dní po daždi. Ak by ale nechcelo spŕchnuť, pomôcť si môžete zálievkou.