Ako sa starať o živý plot? Vďaka plotostrihu a nožniciam to zvládnete raz-dva!

zivy-plot-polostrih

Živý plot so sebou síce prináša celú radu záhradných povinností, no v konečnom dôsledku stojí jeho prítomnosť u vás doma skutočne za to. Nielenže tlmí nárazy silného vetra a sčasti aj hluku, ale ešte k tomu dokáže predstavovať prírodné tienidlo, prípadne prirodzený domov a útočisko pre mnohé organizmy. No a nehovoriac o tom, že živým plotom si viete ekologickou formou oddeliť či už jednotlivé časti vášho pozemku, alebo dokonca aj ohraničiť pozemok. Ako sa ale starať o živý plot? Základom je pravidelné strihanie, s ktorým vám ochotne pomôžu takzvané plotostrihynožnice na živý plot.

Ako sa starať o živý plot?

Starostlivosť o živý plot sa odvíja najmä od toho, z akého druhu rastlín, drevín a krov je tvorený. Zatiaľ čo tvarovaný živý plot si bude vyžadovať strihanie pokojne aj 2 či 3 razy do roka, voľne rastúci si dlhšiu dobu vystačí aj bez neho. Počítajte však s tým, že voľne rastúci živý plot, ktorý nebudete udržiavať, vám zaberie podstatne viac miesta ako ten, ktorý budete tvarovať podľa vašich predstáv a preferencií.

Strihanie živého plota

Na to, aby váš živý plot dorástol do vami chcenej podoby, môže potrebovať aj niekoľko rokov. Počas nich sa pripravte na pravidelné strihanie, ktoré môžete praktizovať napríklad aj podľa nasledujúcich odporúčaní:

  • listnaté živé ploty odporúčame strihať až 3-krát do roka – ideálne počas vegetačného pokoja, následne v júni a potom koncom júla, prípadne na začiatku augusta.
  • ihličnaté živé ploty postačí upraviť len raz za rok – najlepšie v období jesene.
  • živé ploty, ktoré kvitnú na jar, by ste mali ostrihať čo najskôr po ich odkvitnutí.
  • živé ploty zo vždyzelených kríkov môžete smelo strihať od septembra až po nástup prvých dní dosahujúcich mínusové teploty.

Náš tip: Pred strihaním živého plota vám odporúčame po celej jeho dĺžke rozmiestniť plachty, na ktoré vám budú opadávať všetky odrezky. Predídete tak následnému hrabaniu a zbieraniu nastrihaných kúskov, čím ušetríte množstvo času. Obsah napadaný na plachty totižto stačí len vysypať na kompostovisko a máte hotovo.

polostrih

Vďaka plotostrihu a nožniciam to zvládnete raz-dva!

S vyššie zmieňovaným strihaním živého plotu vám ochotne pomôžu práve takzvané plotostrihynožnice na živý plot. Zabudnite tak na staré manuálne nožnice, ktorými by ste živé ploty u vás doma strihali pokojne aj celý víkend. S automatizovanými plotostrihmi a nožnicami na živý plot to zvládnete hravo raz-dva.

Ako vybrať plotostrih a nožnice na živý plot?

Pri výbere plotostrihu, resp. nožníc na živý plot, je dôležité ujasniť si v prvom rade to, o aký druh pohonu máte záujem. Môžete si totižto vybrať z elektrických, akumulátorových aj benzínových modelov. Zatiaľ čo elektrické plotostrihy odporúčame na pravidelné orezávanie tenkých výhonkov, benzínové typy si poradia aj s hrubšími konármi. Akumulátorové plotostrihy a nožnice sú zase skvelou voľbou na miesta bez dosahu elektrickej siete.

Nepodceňujte ani dôležité parametre, pričom si všímajte najmä výkondĺžku lišty. V rámci pravidelnej domácej starostlivosti o živé ploty vám určite postačí aj plotostrih s výkonom na úrovni 400 W. Keď však plánujete orezávať pevnejšie vetvy, budete potrebovať možno až dvojnásobný výkon. Čo sa týka spomínanej dĺžky lišty, ideálnou voľbou je asi 40 až 50 cm. No a okrem toho sa zamerajte aj na váhu plotostrihov a nožníc na živý plot. Čím budú ľahšie, tým sa vám bude lepšie pracovať.