Pri výbere kultivátora zohľadnite plochu aj kvalitu pôdy

Tak ako správnemu maliarovi nesmie chýbať štetec, vo výbave oduševneného záhradkára by mal byť kultivátor. Áno, presne tá mašinka, ktorá dokáže prekypriť pôdu, poorať alebo aj odstrániť burinu. Okrem toho, ku kultivátorom dokážete v mnohých prípadoch pripevniť rôzne návesy, radlice či frézy. Ktorý typ bude ale vyhovovať vašim požiadavkám? Benzínový alebo elektrický? Čo by ste mali zohľadniť pri jeho výbere?

Zapamätajte si: Aj keď to môže na prvý pohľad tak vyzerať, kultivátor a rotavátor nie je ten istý prístroj. Na rozdiel od kultivátora, rotavátor má len jedno plnohodnotné využitie – obrábanie pôdy do hĺbky zhruba 15 cm za účelom zapracovania hnojiva alebo mulču.

kultivator-husqvarna-tr-348

Benzínový vs. elektrický kultivátor

Aj napriek tomu, že na trhu môžete natrafiť aj na akumulátorové a manuálne kultivátory, si v nasledujúcich riadkoch posvietime podrobnejšie výhradne na benzínové a elektrické typy. Dokážu totižto odvádzať kvalitné služby, pričom si z nich vyberie naozaj každý. Aj hobby, aj profi záhradkár.

Elektrický kultivátor na kvalitnú a ľahkú pôdu

Pokiaľ sa na vašom pozemku rozprestiera utešená záhradka menších rozmerov, prípadne niekoľko nerozľahlých záhonov, bude pre vás elektrický kultivátor super voľbou. A to aj navzdory tomu, že na prácu s ním budete potrebovať napojenie do siete a pravdepodobne aj predlžovací kábel. Vynahradí to však nízkou hmotnosťou, ľahkou obsluhoutichou prevádzkou. Jednoducho, fantastická voľba na menšie pozemky, ktoré sa vyznačujú kvalitnou a ľahučkou pôdou.

Benzínový kultivátor na väčšie plochy

Benzínový kultivátor zvykne byť už podstatne silnejším kalibrom – najmä čo sa výkonu týka. Vďaka tomu si bez najmenších problémov poradí aj s väčšími plochami. Počítajte však s väčšou váhou a teda prirodzene aj s náročnejšou manipuláciou. V prípade, že plánujete benzínovým kultivátorom obrábať terény s väčším prevýšením, poobzerajte sa po modeloch s pojazdom. Takáto naoko neviditeľná „pomôcka“ vám totižto výrazne uľahčí prácu.

kultivator-husqvarna

Hobby vs. profesionálny kultivátor

Keď už sme spomenuli pojmy „hobby“ a „profi“ o čosi vyššie, pravdepodobne by sme nezaspali, keby sme sa k nim prostredníctvom tohto článku ešte nevrátili. Aké sú teda vlastne rozdiely medzi hobby a profesionálnym kultivátorom?

Zatiaľ čo na domáce využitie (niekoľkokrát do roka) si bez najmenších problémov vystačíte na dlhé roky s hobby kultivátorom, tak pre farmárov odporúčame v rámci pravidelného obrábania pôdy siahnuť po profi strojoch. Keďže často pozostávajú z viacnásobne predimenzovaných kvalitných dielov, poradia si aj s kamenistými a nekvalitnejšími pôdami.

Čo zohľadniť pri výbere kultivátora

Nielen rozlohu pôdy a jej kvalitu či prevýšenie terénu... Je toho podstatne viac, čo môžete zohľadniť pri výbere kultivátora. Na záver preto pridávame niekoľko tipov, na čo sa zamerať pri kúpe týchto benzínových a elektrických pomocníkov.

  • Výkon
  • Použité materiály
  • Šírka záberu
  • Počet a dĺžka nožov
  • Hmotnosť
  • Hlučnosť
  • Výška kosenia
  • Bezpečný štart
  • Pojazdné kolieska
  • Spätný chod
  • Možnosti príslušenstva (prívesný vozík, fréza, pluh a podobne)

Bojíte sa, či váš benzínový, prípadne elektrický, kultivátor počas roka aj patrične využijete? Stačí spomenúť napríklad jarné spracovanie pôdy pred výsadbou, obrábanie v priebehu vegetačného času či úprava pôdy po zbere, resp. pred zimou. Tak, teraz si už len správne vybrať.