4 najlepší pomocníci zo záhradnej techniky pri starostlivosti o záhradu na jeseň

Záhrada dá na jeseň poriadne zabrať. To by vám dozaista potvrdil nejeden poctivý záhradkár. Našťastie, existujú určité nástroje, ktoré dokážu starostlivosť o záhradu na jeseň poriadne zjednodušiť. Máme na mysli konkrétne typy záhradnej techniky, ktoré sa navyše dajú využiť aj počas celého roka.

fukac-listia-husqvarna

Záhradná technika na starostlivosť o záhradu na jeseň

Čo sa týka záhrady, tak s nástupom chladného počasia sa najčastejšie spája zastrihávanie živých plotov a stromčekov, posledné kosenie trávnika v roku a upratovanie záhrady. Okrem toho však stojí za zmienku aj presun domácich hobby majstrov do svojich dielní, v ktorých nie sú obmedzovaní zimou. Počas najchladnejších mesiacov v roku tak môžu s chuťou aj naďalej majstrovať.

V rámci inšpirácie, ako si uľahčiť starostlivosť o záhradu na jeseň, sme pre vás vybrali tých najlepších pomocníkov v podobe záhradnej techniky. A ako už predošlé riadky naznačovali, nevynechali sme ani skvelý tip na nástroj, ktorý vám spríjemní prácu vo vašej dielni – ako cez zimu, tak počas celého roka.

Plotostrih či záhradné nožnice na zastrihávanie živých plotov a stromčekov

Väčšina zelene si vyžaduje na jeseň zvýšenú pozornosť. Na to, aby sa mohla pohodlne uložiť na zimný spánok, potrebuje kvalitný jesenný strih. Ten môžete docieliť dvomi efektívnymi spôsobmi. Zatiaľ čo v prípade živých plotov vám prácu uľahčí plotostrih, tak na rez ovocných stromčekov odporúčame klasické záhradné nožnice. Výsledok? Uvidíte ho už na jar!

Spoľahlivá kosačka (nielen) na posledné kosenie v roku

Pokiaľ máte doma hoci len maličký kúsok trávnika, určite si neviete predstaviť, že by ste ho nechali len tak napospas tuhej zime. Na to, aby ste ho spoľahlivo ochránili napríklad aj pred plesňou snežnou, budete potrebovať vhodné hnojivo. Popri tom však nezabúdajte na vertikutáciu, ktorou trávnik zbavíte všetkých machov, buriny a odumretých častí. Navyše, trávnik ešte k tomu dobre prevzdušníte, čím prispejete aj k jeho budúcemu rastu. No a samozrejmosťou v rámci jesennej starostlivosti o trávnik je jeho posledné kosenie v roku. Odporúčame vám kosačku, ktorá perfektne splní vaše individuálne požiadavky. Vybrať si môžete z výkonných motorových, cenovo dostupnejších elektrických alebo praktických akumulátorových.

akumulatorove-kosacky-2

Fukár na lístie či vysávač lístia na upratovanie

Ak nie je vaša záhrada situovaná kdesi na samote bez stromov, pravdepodobne sa počas jesene nevyhnete hŕbam popadaného lístia. Aby ste ho však nemuseli namáhavo a ručne hrabať, zaobstarajte si radšej fúkač alebo vysávač lístia. S takouto záhradnou technikou vám pôjde upratovanie záhrady jedna radosť. Lístie si môžete totižto nafúkať na požadované miesto, prípadne ho zo zbernej nádoby vysypať rovno do kompostu. A aby toho nebolo málo, ako fúkače, tak aj vysávače lístia si bez problémov poradia aj s drobnými halúzkami či inými nečistotami – napríklad aj na zámkovej dlažbe.

Brúska na opravu, úpravu či zhotovenie záhradného nábytku

A ako sme sľúbili, na záver máme ešte jeden špecifický tip – brúsku. Síce nejde o klasickú záhradnú techniku, no môžete ju využiť napríklad pri oprave, úprave či zhotovovaní záhradného nábytku, alebo iných predmetov. O tom, že perfektne zapasuje do vašej dielne či výbavy, nemáme najmenších pochýb.