Výhody robotickej kosačky v porovnaní s ostatnými kosačkami

Husqvarna automower 450X

Robotické kosačky si získavajú čoraz viac fanúšikov. Popravde, niet sa čomu čudovať. V porovnaní s tými klasickými totiž prinášajú mnoho výhod. Síce za vás nepokosia rozľahlú či neudržiavanú záhradu, no ochotne sa vám postarajú o váš golfový anglický trávnik na dvore. A čo je na tom najdôležitejšie – urobia to pre vás prakticky bezstarostne. Aké výhody teda ponúka robotická kosačka?

Výhody robotickej kosačky

Keď ide o výhody robotickej kosačky, ako úplne prvé musíme spomenúť bezstarostné kosenie a šetrenie času. Ruka v ruke s týmito benefitmi ide aj prvotriedne vyzerajúci trávnik. A aby toho nebolo málo, vyzdvihnúť môžeme aj tichý a bezpečný chod, kosenie bez odpadu či jednoduchú údržbu.

Zapamätajte si: Na to, aby ste chápali výhody robotických kosačiek, musíte najprv pochopiť, ako tieto mašinky vlastne fungujú. Zaujímavosťou je, že na svoju prevádzku nepotrebujú žiadne palivo ani napájací kábel. Fungujú totiž na princípe elektromotora, ktorý je poháňaný akumulátorom. Trávu popri kosení automaticky mulčujú, vďaka čomu je trávnik neustále hnojený. A dôležité je spomenúť aj skutočnosť, že sa pohybujú len vo vami vymedzenom priestore, pričom sa chodia dobíjať automaticky.

Robotická kosačka šetrí čas

Zatiaľ čo pre niekoho je kosenie trávnika klasickou kosačkou relaxom, inému to nemusí príliš voňať. Robotická kosačka je ako stvorená pre všetkých, ktorí sa chcú odbremeniť od povinností spojených s kosením trávy. Pokiaľ patríte do tejto skupiny, určite vám odporúčame zaobstaranie robotickej kosačky. Po jej kúpe si vymedzovacími káblami vyčleníte priestor, ktorý bude kosačka kosiť, nájdete vhodné miesto na dobíjanie (ideálne kryté) a môžete si „vyložiť nohy a založiť ruky“. Všetok čas, ktorý by ste museli stráviť pri kosení, môžete teraz venovať vašej rodine, obľúbeným aktivitám či oddychu.

Prvotriedne vyzerajúci trávnik a kosenie bez odpadu

Trávnik, o ktorý sa stará robotická kosačka, vyzerá jednoducho prvotriedne. Veľký podiel na tom má najmä kosenie bez odpadu. Robotické kosačky totiž pokosenú trávu nadrobno mulčujú a vracajú späť na trávnik. Váš trávnik tak priebežne dostáva živiny, ktoré sú potrebné na jeho prosperovanie. No a vašou jedinou „povinnosťou“ je kochať sa jeho krásou.

roboticka-kosacka-udrzba

Tichý a bezpečný chod

Elektromotory, ktoré poháňajú robotické kosačky, sa vyznačujú veľmi tichým chodom. Robotickú kosačku môžete teda bez strachu nechať v prevádzke hocikedy, aj v nedeľu. Vôbec sa nemusíte báť, že by ste rušili susedov alebo okolie. A navyše, pri takomto kosení nehrozia riziká úrazov ako pri kosení klasickou kosačkou.

Jednoduchá údržba

Ako sme spomenuli už o čosi vyššie, robotická kosačka nepotrebuje na svoju prevádzku žiadne palivo ani napájací kábel. Jej údržba je tak logicky veľmi jednoduchá. Mali by ste ju však pravidelne čistiť a kontrolovať. A keď chcete mať istotu, že je skutočne v 100-percentnej kondícii, zaneste ju aspoň raz do roka do servisu, kde sa na ňu pozrú odborníci.