Perfektný a zároveň tichý strih – vyskúšajte akumulátorové kosačky!

Zatiaľ čo pre niekoho môže byť kosenie trávnika otravnou a hlučnou záležitosťou, pre iného môže ísť o tichý a zároveň príjemný relax. Bez ohľadu na to, do ktorej skupinky sa radíte, máme pre vás skvelý tip na celkové spríjemnenie kosenia. Sú ním akumulátorové kosačky!

Poznáte ich hlavné prednosti? Viete, ako si spomedzi nich správne vybrať? Náš stručný prehľad vám to všetko zreteľne a jasne ozrejmí.

akumulatorove-kosacky

Hlavné výhody akumulátorových kosačiek

Akumulátorové kosačky sa prirodzene najviac porovnávajú s benzínovými a elektrickými typmi. No a práve tieto skutočnosti hovoria v ich prospech:

Absencia napájacieho kábla

Samozrejme, na napájací kábel elektrickej kosačky sa dá bez problémov zvyknúť. Nalejme si však čistého vína – bez neho je to podstatne pohodlnejšie. Pri kosení akumulátorovou kosačkou sa totižto nemusíte neustále kontrolovať a prizerať, či sa vám pod nohy, alebo pod kosačku nezaplietol kábel. Práve naopak, rýchlo a s „vypnutou“ hlavou môžete doslova a do písmena preletieť váš trávnik.

Nepotrebnosť pohonných hmôt

Bez debaty, benzínové kosačky sú poriadnym kalibrom, ktorý si poradí aj s náročnejšími a rozsiahlejšími plochami. Vyžadujú si však aj patričnú starostlivosť v podobe pravidelného dopĺňania pohonných hmôt. Keďže akumulátorové kosačky sú poháňané výlučne akumulátorom, podobnou činnosťou si pri ich obsluhe určite ruky neušpiníte.

Perfektný a zároveň tichý strih

Pre bežné kosačky je v mnohých prípadoch charakteristický prevádzkový hluk okolo 100 decibelov, čo môže byť nepríjemné nielen pre vás, ale aj pre vašich susedov. Hlučnosť akumulátorových kosačiek sa ale rádovo pohybuje na úrovni zhruba o 30 decibelov menej. No a v kombinácii s kvalitným kosením môžeme teda skutočne hovoriť o ich perfektnom a zároveň tichom strihu.

Nižšia hmotnosť

Ďalším neopomenuteľným benefitom akumulátorových kosačiek v porovnaní s benzínovými a elektrickými typmi je ich nižšia hmotnosť. V mnohých prípadoch za ňu môžu odolné plastové konštrukcie.

akumulatorove-kosacky-2

Ako správne vybrať akumulátorovú kosačku?

Pri výbere akumulátorovej kosačky je logicky najdôležitejšie zohľadniť typ a výdrž akumulátora. Okrem toho vám odporúčame prihliadať aj na šírku záberu kosačky v súvislosti s veľkosťou plánovanej kosenej plochy.

Typ a výdrž akumulátora

Dá sa povedať, že všeobecne najpoužívanejším akumulátorom je pre akumulátorové kosačky Li-Ion. Čo sa týka výdrže takýchto kosačiek, tá zvykne dosahovať približne od 2 do 4 ampérhodín. Pokiaľ má váš trávnik zhruba do 300 metrov štvorcových, vystačíte si aj s 2-hodinovou výdržou. Pri trávnikoch s rozlohou okolo 500 metrov štvorcových vám však odporúčame radšej siahnuť po modeloch s dlhšou výdržou akumulátora.

Tip: Riešením pre väčšie plochy môžu byť aj dva akumulátory. Zatiaľ čo jeden bude poháňať vašu kosačku pri kosení, druhý sa môže nabíjať a pripravovať na akciu.

Šírka záberu kosačky

No a keď spomíname akumulátorové kosačky, nemôžeme vynechať ani šírku ich záberu. Vo všeobecnosti platí, že čím väčší trávnik máte doma, tým väčšiu šírku záberu budete potrebovať. Pomôckou vám môže byť, že pri plochách do 500 metrov štvorcových vám postačí akumulátorová kosačka so záberom 32 cm. Na kosenie väčších trávnikov vám ale radíme vyberať modely s väčším záberom.