Vertikutátor – najlepší pomocník na čistenie odumretej trávy a machu

husqvarna-vertikutator

Darmo by ste hľadali na trhu záhradnej techniky parťáka, ktorý by vám pomohol lepšie vyčistiť trávnik. Je to práve vertikutátor, s ktorého pomocou hravo zvládnete zbaviť pýchu vášho dvora odumretej trávy a machu. Čítajte ďalej a dozviete sa, ako vertikutátor funguje, kedy je najideálnejšia doba na jeho používanie a aké doplnky, prípadne alternatívy vám pomôžu pri samotnej vertikutácii.

Ako vertikutátor funguje?

Princíp prevádzky vertikutátora je v podstate veľmi jednoduchý. Jeho nože robia opakované zábery do pôdy, čím sa trávnik celkovo prevzdušňuje. Obšírnejšie povedané, zbavuje sa odumretej trávy, machu, buriny a ďalších nečistôt. Spôsoby vertikutovania sa však môžu líšiť. Existuje totiž viacero druhov vertikutátorov od jednoduchých ručných cez praktickejšie elektrické, benzínové a akumulátorové až po ťažký kaliber v podobe ťahaných vertikutátorov. Posledné menované, teda ťahané modely, sa väčšinou využívajú v rámci väčších komplexov. Ostatné sú ideálne napríklad aj na domáce používanie.

Kedy je najideálnejšia doba na používanie vertikutátora?

Vo všeobecnosti platí, že trávnik si najviac vyžaduje prevzdušnenie na jar. A to platí aj v prípadoch, kedy trávnik počas celej sezóny žiari zeleňou. Pamätajte, že čo platilo jeden rok, sa nemusí automaticky týkať aj druhého roku. Naopak, ak váš trávnik počas sezóny vyzerá akoby mu niečo chýbalo, nevynechajte ani jesennú vertikutáciu.

Tip na článok: Viete, kedy a ako používať vertikutátor?

husqvarna-vertikutator2

Náš tip na vertikutovanie

Ak sa plánujete pustiť do vertikutovania trávnika, mali by ste vystriehnuť čo najvhodnejšie podmienky. Napríklad, odporúčame vám vertikutovať približne 3 dni po daždi. Keď však nie a nie zapršať, môžete trávnik výdatne zaliať a po zhruba 3 dňoch vertikutovať. Každopádne, trávnik nesmie byť v čase vertikutovania premočený a pôda by nemala byť ani priveľmi suchá. A aby sme nezabudli, nože vertikutátora by mali zaberať do hĺbky 2 až 4 cm.

Pozor, nikdy nevertikutujte čerstvo založený alebo mladý trávnik! Na prvú vertikutáciu počkajte aspoň 2 alebo 3 roky od založenia trávnika.

Doplnky a alternatívy, ktoré vám pomôžu pri vertikutácii

Keď ide o doplnky, ktoré vám pomôžu pri vertikutácii, nesmieme vynechať zberné koše pre vertikutátory, do ktorých sa okamžite poberá všetka „vyčesaná“ burina spolu s nečistotami. Nie je tak potrebný žiadny ručný zber, ktorý len predlžuje a sťažuje celú prácu.

No a čo sa týka alternatív vyššie spomenutých vertikutátorov, pozornosť si zaslúži aj akási najjednoduchšia verzia týchto mašiniek – vertikutačné hrable. Svoju prácu síce neurobia tak rýchlo ako klasický vertikutátor, no pokiaľ máte doma menší trávnik, určite ich oceníte.