Ako uskladniť záhradnú techniku na zimu?

benzinova-kosacka-uskladenie 

Správne skladovanie vašej záhradnej techniky je mimoriadne dôležité. Ak ju neuskladníte správne, riskujete vážne mechanické problémy alebo problémy s výkonom, keď nastane čas na použitie stroja budúcu jar. Aby sme vám pomohli zaistiť, aby sa vaša záhradná technika naštartovala a fungovala čo najlepšie, zostavili sme zoznam nevyhnutných postupov pred zimným uskladnením.

Skôr ako začnete prečítajte si dôležité bezpečnostné pokyny v návode na obsluhu vašej záhradnej techniky. Ako uskladniť záhradnú techniku na zimu?

1. Stabilizujte palivo

Ak je niečo na vrchole zoznamu z hľadiska dôležitosti skladovania, je to stabilizácia paliva. Najbežnejšie problémy s údržbou, o ktorých sa v našom autorizovanom servise Husqvarna Trnava dozvedáme sú tie, ktoré súvisia so zhoršenou kvalitou paliva, ktoré upcháva palivový systém.

Benzín sa znehodnotí už za dva týždne, nehovoriac o dvoch-troch mesiacoch počas sezónneho skladovania. Keď sa palivo znehodnotí, zmení sa na gélu podobnú látku, upchá váš palivový systém a zabráni naštartovaniu motora. Použitím kvalitného benzínu najlepšie 100 oktánového s prísadou stabilizátora do benzínu, ktorý zakúpite na čerpacích staniciach,  predchádzate znehodnoteniu paliva a pomáha vám vyhnúť sa problémom. Najlepšia voľba je použiť špeciálny alkylátový benzín vyrobený syntetickou cestou z čistého plynu. Alkylátový benzín si zachováva svoje vlastnosti až 5 rokov. Štartovanie motora je po dlhšej prestávke omnoho jednoduchšie. Môže sa skladovať počas zimnej sezóny v bandaskách bez toho, aby to malo nepriaznivý vplyv na jeho vlastnosti.

Ako stabilizovať benzín:

  1. Ak má vaša kosačka čerstvé palivo (čiže benzín zakúpený pred menej ako dvoma týždňami), odhadnite koľko paliva je v nádrži. Množstvo paliva potrebujete poznať, aby ste správne vypočítali množstvo potrebného stabilizátora paliva.
  2. Pridajte stabilizátor paliva do palivovej nádrže podľa pokynov na obale alebo fľaši stabilizátora paliva.
  3. Naštartujte motor a nechajte ho bežať asi desať minút, aby sa stabilizátor začlenil do palivového systému.
  4. Ak má kosačka motor s karburátorom, nechajte motor v chode, zatvorte palivový ventil a nechajte motor sám zastaviť. Ak ide o motor so vstrekovaním, jednoducho prepnite kľúč do polohy vypnuté a vyberte ho.

Súčasné predávané benzíny obsahujú 10% Etanolu, ktorý môže rozpustiť lak v nádržiach starších motorov, a keď sa tento lak uvoľní, tieto usadeniny môžu upchať palivový systém.

Ak vo svojom zariadení používate palivá s prímesou etanolu, pridajte do paliva stabilizátor paliva prípadne použite alkylátový benzín, ktorý Etanol neobsahuje. 

2.    Vymeňte olej v kosačke na trávu

Po celej sezóne používania potrebuje kosačka výmenu oleja v motore a nový olejový filter.

Výmena oleja je jednoduchá a nezaberie veľa času. Motor je potrebné chrániť, aby mohol naďalej dobre a spoľahlivo fungovať. Hoci olej v kosačke môžete meniť aj inokedy, práve čas pred zimným uskladnením, je ideálny.

  1. Kedy vymeniť vzduchový filter kosačky na trávu?

Vzduchové filtre kosačky na trávu by sa mali pred uskladnením skontrolovať a v prípade potreby vymeniť. Rovnako ako výmena oleja, nie je potrebné ju vykonať len pred uskladnením.

Prach a iné nečistoty nasávané cez nasávanie vzduchu do motora môžu poškodiť motor, a preto má každý motor vzduchový filter. Keď sa motor „nadýchne“, filter zachytí nečistoty a zabráni im vniknúť do motora a poškodiť jeho jemné súčasti.

Dokonca aj tie najmenšie častice vo vzduchu môžu poškodiť motor. A zatiaľ čo vzduchový filter motora vykonáva svoju prácu a zachytáva tieto častice, časom nazbiera toľko nečistôt, že sa zaplní a bude menej účinný.

Obmedzený prietok vzduchu špinavého vzduchového filtra spôsobuje, že motor pracuje ťažšie spotrebuje viac benzínu a znižuje jeho účinnosť. Preto je dôležité pravidelne kontrolovať filter a v prípade potreby ho vymeniť.

4.    Starostlivosť o batériu

Ak chcete, aby bola vaša batéria v dobrom stave počas nasledujúcej sezóny, pripojte k batérii udržiavaciu nabíjačku. Udržiavacia nabíjačka napája batériu konštantným, slabým nábojom a udržiava ju plne nabitú počas mimosezónneho obdobia.

Najlepšou možnosťou je vybratie batérie, jej úplné dobitie a uskladnenie v suchej miestnosti s konštantnou teplotou, ktorá nepoklesne pod bod mrazu.

kosacka-benzinva-uskladnenie

5.    Vyčistite kosačku na trávu

Tráva, špina a nečistoty nahromadené pod plošinou kosačky a okolo kosiacich nožov môžu korodovať a následne ovplyvňovať výkon kosačky a kvalitu kosenia.

Ako vyčistiť kosačku:

Pri čistení postupujte podľa pokynov v návode na obsluhu.

  1. Ak kosačka obsahuje štartér odstráňte alebo odpojte batériu.
  2. Kosačku môžete naklopiť na bok ale iba na tú stranu, kde je výfukové potrubie.
  3. Pri tejto príležitosť skontrolujte stav kosiaceho noža a ak je to potrebné nabrúste ho podľa pokynov v návode na obsluhu. Ak je nôž poškodený alebo príliš opotrebovaný, vymeňte ho.
  4. Vyčistite kosačku prúdom vody, alebo tlakovým čističom s nízkym tlakom vody. Použitie vysokotlakovej vody môže poškodiť niektoré komponenty.

Ak vidíte, že sa na  kovových plochách sa tvorí hrdza, odstráňte ju brúsnym papierom, vyčistite miesto a opravte ho krycou farbou.

Náhradné diely pre Vašu kosačku sú dostupné v našom autorizovanom servise Husqvarna Trnava prípadne si ich môžete objednať online na www.zakovskyservis.sk . Ak si netrúfate vykonať zimný servis sám, môžete sa s dôverou obrátiť na náš autorizovaný servis Husqvarna Trnava, kde Vám radi zimný servis pred uskladnením vykonáme. Sme Vám k dispozícii aj telefonicky, kde Vám radi poradíme. 

Naším cieľom je Vám poskytnúť komplexný návod pre sezónnu údržbu a pomôcť Vám udržať Vašu kosačku v prevádzke tak dobre, ako keď ste ju použili prvýkrát.