Ako si vybrať kompresor? Ktorý je pre vás najlepší?

Potrebujete dofúkať pneumatiky na aute, kolesá na bicykli či loptu? Alebo sa chystáte na dovolenku, na ktorej vás čaká fúkanie stanu, prípadne nafukovačky? Všetky tieto činnosti, dokonca aj tankovanie piva či striekanie farby, vám nesmierne uľahčí kompresor. Viete, aké typy existujú a ktoré parametre sú dôležité pri ich výbere?

kompresor-ac1350

Rozdelenie kompresorov

Kompresory delíme v prvom rade na:

  • skrutkové
  • piestové

Oba typy majú svoje neopomenuteľné výhody. Práve táto skutočnosť vám môže napovedať, ktorý druh bude pre vás najlepším.

Skrutkové kompresory

Skrutkové kompresory nájdu vo väčšine prípadov svoje využite najmä vo veľkých firmách, resp. v priestoroch prevádzok, kde je nevyhnutné produkovanie obrovského množstva vzduchu. Zatiaľ čo skvelou výhodou takýchto kompresorov je ich mimoriadne tichá prevádzka, tak za menší „nedostatok“ možno považovať ich pomerne vysokú cenu.

Piestové kompresory

Na druhej strane, piestové kompresory sú ako stvorené na domáce použitie. Smelo si poradia s dofúkaním lopty, pneumatík na aute či kolesami na bicykli. Samozrejme, zvládnu aj iné činnosti. Na ne sú však predurčené ďalším kategorizovaním:

  • olejové kompresory – keďže sa pri ich prevádzke vyparuje do vzduchu olej, neodporúčame ich používať na tankovanie piva. Ochotne však poslúžia pri vyššie zmieňovanom fúkaní pneumatík, kolies a lôpt, dokonca aj pri striekaní farby na menšie plochy.
  • bezolejové kompresory – aj keď majú obvykle nižší výkon a sú o čosi hlučnejšie, oceníte ich práve pri tankovaní piva. Nepoužívajú totižto olej, ale špeciálne kĺzavé materiály.
  • stacionárne kompresory – vo väčšine prípadov ide o elektrické modely, ktoré využijete najmä doma, napríklad aj na nafúkanie bazéna.
  • prenosné kompresory – zvyčajne sú poháňané naftou alebo benzínom, čo ich predurčuje k využitiu na miestach bez dosahu elektrickej siete – napríklad pri kempovačkách, stanovačkách či rybačkách.

kompresor-akumulator_1

Ako si vybrať kompresor?

Okrem konkrétneho typu a spomínanej hlučnosti zvážte pri výbere kompresora aj ďalšie podstatné parametre. Za zmienku stojí ako výkon a príkon, tak aj maximálny pracovný tlak.

Výkon

Kým na domáce použitie, napríklad na nafúkanie pneumatík na aute, vám postačí kompresor s výkonom zhruba do 100 litrov za minútu, tak na striekanie stredných plôch a obsluhu drobného pneumatického náradia budete potrebovať zariadenie s výkonom približne do 250 litrov za minútu. V prípade striekania rozsiahlych plôch či používania náročnejších strojov však počítajte s potrebou výkonnejších kompresorov. To isté platí pre profesionálne využitie, kedy je ideálne siahnuť po kompresore s výkonom nad 400 litrov za minútu.

Príkon

Čo sa týka príkonu, jeho optimálnou hodnotou môže byť v prípade bežných domácich kompresorov zhruba 2000 W. Najmenej výkonné modely môžu ale dosahovať príkon len asi 500 až 1000 W. Naopak, pri oveľa výkonnejších kompresoroch sa bude príkon pohybovať aj na úrovni okolo 3000 W. No a špecifickou kategóriou sú modely určené na nepretržitú prevádzku – môžu dosahovať príkon aj viac ako 7500 W.

Maximálny pracovný tlak

Predstavuje údaj o sile vytláčania vzduchu. Pri štandardných kompresoroch sa obvykle pohybuje na úrovni 10 až 12 barov.