Príprava pôdy na dobrú úrodu: Pomôžte si kultivátorom!

kultivator-husqvarna-TF225

Základom dobrej úrody je kvalitná príprava pôdy. Pokiaľ ju podceníte, darmo môžete očakávať skvelé výsledky pri vašom pestovaní. Čo je to ale kvalitná príprava pôdy? Zatiaľ čo niektorí hovoria obrábať a rýľovať, iní sú zástancami toho, že pôda by sa nemala nijako mechanicky prevracať. V tomto článku sa na danú problematiku pozrieme z hľadiska obrábania. A hneď aj prezradíme, že vám ho môže náramne uľahčiť a zároveň spríjemniť kultivátor.

Ako pripraviť pôdu na novú sezónu?

Aby ste sa zbytočne a nerozvážne nepúšťali do nepremyslenej prípravy pôdy na novú sezónu, zodpovedajte si, či ste stihli na jeseň poorať, resp. zrýľovať, záhony. Odpoveď vám totiž napovie, aký postup zvoliť v rámci prípravy pôdy na novú sezónu.

Ak ste stihli na jeseň poorať...

...tak budete mať pred novou sezónou o to menej práce. Patrične skyprená zemina, v ktorej je zapracované výživné hnojivo alebo kompost, dokáže počas zimy lepšie zadržiavať vlahu a odolávať vplyvom počasia. Pred novou sezónou ju tak stačí len zľahka porýľovať alebo prebehnúť motykou či ručným kultivátorom.

Ak ste nestihli na jeseň poorať...

...tak budete mať pred novou sezónou práce o čosi viac. To však vôbec nevadí. Nie je to totiž nič, čo by sa nedalo zvládnuť. Hlavne vtedy, keď vám pomôže kultivátor. Zaobstarajte si teda spoľahlivý kultivátor a pustite sa do prevzdušňovania zeminy. Tá bude s najväčšou pravdepodobnosťou po zime „škrupinová“ a popraskaná. Stáva sa to vtedy, keď nedokáže dobre zadržiavať vlahu a voda po nej len steká.

kultivator-Husqvarna-TF-335

Kultivátor – pomocník nielen na prevzdušňovanie a kyprenie

Vedeli ste, že kultivátor vám pomôže nielen s prevzdušňovaním a kyprením pôdy, ale napríklad aj so zapracovaním kompostu do nej? Pred samotným obrábaním pôdy porozvážajte kvalitný domáci kompost po záhonoch a následne ho kultivátorom zapracujte. Môže vám postačiť aj rýľ, no s kultivátorom to pôjde oveľa rýchlejšie. A mimochodom, všestranný kultivátor využijete aj neskôr – napríklad pri vyorávaní zemiakov.

Tip na prácu s kultivátorom: Kultivátor nikdy nepoužívajte na premočenej ani príliš suchej pôde. Zatiaľ čo blato sa veľmi rýchlo prilepí na vonkajšie časti a sťaží celkovú ovládateľnosť, tak pri práci na priveľmi suchej pôde sa bude celý mechanizmus zbytočne trápiť a preťažovať.

Nezabúdajte na hnojenie

Faktorov, ktoré môžu ovplyvniť spôsob prípravy pôdy na novú sezónu, je však viacero. Zohľadniť by ste mali napríklad aj to, či ste pôdu na jeseň pokrývali mulčom alebo organickým hnojivom. Ak áno, stačí zapracovanie mulču, resp. hnojiva, do pôdy, s čím dokáže opäť pomôcť spomínaný kultivátor. V prípade, že ste ale nedopriali vašej pôde na jeseň žiadny kompost ani mulč, dobehnúť to môžete kvalitným hnojivom.