Oplatí sa kúpiť motorová píla z druhej ruky alebo radšej investovať do novej?

Hobby_píla-Husqvarna_120

Motorová píla patrí k nástrojom, ktoré nájdu svoje využitie snáď v každom rodinnom dome – nehovoriac o ich nevyčísliteľnom prínose pri profesijnej činnosti. No čo sa týka spomínaného domáceho využitia, motorovú pílu dokážete zamestnať či už pri výraznom omladzujúcom reze ovocných stromov, pílení dreva na vykurovanie, alebo napríklad aj pri prerábaní striech a krovov. V súvislosti s tým sa však naskytá otázka: Oplatí sa kúpiť motorovú pílu z druhej ruky alebo radšej investovať do novej?

Na úvod prezradíme, že tak ako čisto nová reťazovka, aj motorová píla z druhej ruky môže mať svoje výhody.

Motorová píla z druhej ruky

Pre kúpu motorovej píly sa ľudia zväčša rozhodujú s vidinou ušetrenia peňazí. Ako sa však hovorí – nie je všetko zlato, čo sa blyští. Nakupovanie z druhej ruky bude mať totiž vždy veľké riziká. A to bez ohľadu na to, či ide o motorovú pílu, alebo hocičo iné. Nikdy nebudete mať istotu, či je na druhej strane seriózna osoba, ktorá vám predáva stroj v dobrej kondícii. Samozrejme, môže sa stať, že natrafíte na férového človeka, ktorý vám ochotne a na rovinu popíše stav predávanej píly – aj s jej nedostatkami. Väčšinou však ide o výnimky, ktoré potvrdzujú pravidlo.

V určitých prípadoch sa vám teda môže stať, že natrafíte na špekulantov a podvodníkov, ktorí sa chcú zbaviť poškodeného alebo kradnutého tovaru. To vám pri overených predajcoch určite nehrozí. Najväčšie riziko preto predstavuje nákup na dobierku, pri ktorom nemôžete mať istotu, čo vám skutočne príde (ak to vôbec príde). O čosi istejšie je to pri osobnom odbere, kedy si viete skontrolovať napríklad štartovanie píly, prípadne aj jej výkon priamo v akcii. Pri takejto obhliadke odporúčame preveriť aj stav palivových nádrží či reťaze. Počítajte však s tým, že pri kúpe motorovej píly sa možno dobrovoľne vzdáte možnosti využívania výhod záručnej doby a autorizovaného servisu.

Výhody

+ nízka cena

Nevýhody

- neznámy stav
- neznámy pôvod
- riziko nákupu poškodeného tovaru
- pravdepodobne bez možnosti využívania výhod záručnej doby a autorizovaného servisu
- predpoklad kratšej životnosti

Profesionálna_píla-Husqvarna_560_XP_G

Nová motorová píla

Úplne inou kávou je kúpa čisto novej motorovej píly. Síce si za jej zaobstaranie priplatíte o čosi viac, no máte istotu, že zatiaľ čo jej stav je 100-percentný, tak jej pôvod nie je nijak pochybný ani nedôveryhodný.

Okrem toho, nemenej podstatným faktom, ktorý nahráva do karát kúpe novej motorovej píly, je záruka s autorizovaným servisom. Keď sa totiž rozhodnete pre kúpu novej reťazovky, predajca vám na ňu automaticky dáva záruku s možnosťou uplatňovania si záručného aj pozáručného servisu. O vašu pílu tak môžete mať pred sezónou aj po nej profesionálne postarané. No samozrejme, konečné rozhodnutie bude vždy len a len na vás.

Výhody

+ 100-percentný stav
+ overený pôvod
+ záruka
+ záručný aj pozáručný servis
+ predpoklad dlhej životnosti

Nevýhody

- čisto nová motorová píla nemá žiadne nevýhody (možno len vyššiu obstarávaciu cenu)