Vyžínač verzus krovinorez: Poradíme vám s ich výberom!

krovinorez-akumulator

Vôbec nás neprekvapuje, že s nástupom jarného počasia a teplejších dní každoročne evidujeme zvýšený dopyt po vyžínačoch a krovinorezoch. Príroda sa totiž prebúdza, a teda logicky si vyžaduje väčšiu pozornosť a starostlivosť. Začína rásť tráva a rozrastajú sa kríky, náletové dreviny, buriny aj živé ploty. A presne v takýchto prípadoch budete potrebovať vyžínače a krovinorezy. Nekupujte ich však len tak „halabala“ – len preto, aby ste ich mali. Poradíme vám, ktorý z nich bude pre vaše potreby najvhodnejší.

Vyžínač verzus krovinorez

Potreboval by som vyžínač alebo krovinorez. Tak môže znieť dopyt záujemcu o podobný druh záhradnej techniky. Pozor, vyžínače a krovinorezy ale nepredstavujú tie isté stroje. Áno, na prvý pohľad si ich určite môžete zameniť – medzi ich spoločné znaky patrí dlhá pretiahnutá konštrukcia. Pozornejšiemu oku však neujde skutočnosť, že krovinorezy sú v porovnaní s vyžínačmi o poznanie robustnejšie. Koniec koncov, majú byť aj prečo. Naproti vyžínačom sú podstatne všestrannejšie a univerzálnejšie. Na druhej strane, ani zďaleka to neznamená, že by boli vyžínače vo vašej záhrade zbytočné.

Tak, ako to teda je?

Vyžínač – ideálny pomocník pri kosení trávy

Ak máte vysadený trávnik, je viac než pravdepodobné, že na určitých miestach je nejakým spôsobom ohraničený. Takéto „ohraničenie“ môže mať podobu plota, múru, chodníka, skalky, jazierka, záhonov a podobne. No a kosenie takýchto miest býva doslova a do písmena „na nervy“. Klasická kosačka sa na ne proste nedostane. Po kosení si tak musíte navliecť rukavice a všetky nepokosené zvyšky ručne dotrhať, resp. dostrihať. Alebo nemusíte?

Pokiaľ máte doma vyžínač, ktorému sa inak hovorí aj strunová kosačka, kosenie podobných miest sa pre vás stane relaxom. Vyžínače sú totiž ľahučké a výborne ovládateľné. Dostanete sa s nimi aj na horšie prístupné miesta, vďaka čomu do posledného stebla dokosíte trávnik aj v blízkosti akýchkoľvek prekážok. Jednoducho, ideálny pomocník pri kosení trávy.

Krovinorez – voľba číslo jeden nielen na vysokú trávu

Naopak, krovinorezy sú o čosi „ťažším kalibrom“ – nielen čo sa váhy týka, ale aj keď ide o ich využitie. Krovinorez ako taký je síce od vyžínača ťažší, no aj napriek tomu sa s ním pracuje veľmi pohodlne. Keď má vhodné ergonomické popruhy, jeho váhu až tak nepocítite. A pri akých činnostiach ho využijete?

  • Kosenie vysokej trávy
  • Plienenie prerastenej buriny
  • Odstraňovanie rozrastených kríkov a náletových drevín z akýchkoľvek pozemkov
  • Kosenie a plienenie vo svahoch a na ťažko dostupných miestach
  • Čiastočné upravovanie živých plotov

Náš tip: Presvedčte sa sami, že krovinorez je voľbou číslo jeden nielen na vysokú trávu. Vyberte si z našej širokej ponuky tej najlepšej záhradnej techniky!

akumulatorovy-krovinorez-ur101cz

Nenechajte sa zmiasť cenou

Pravdou je, že vyžínače sú v porovnaní s krovinorezmi rádovo lacnejšie. Nenechajte sa však zmiasť cenou. Keď raz potrebujete stroj na plienenie vysokej trávy, buriny či robustnejších kríkov a drevín, s takzvanou strunovou kosačkou veľa vody nenamútite. V takom prípade sú nevyhnutné krovinorezy. Naopak, keď hľadáte ľahkého a zároveň cenovo dostupného pomocníka na dočisťovanie horšie dostupných miest po kosení, nemôžete urobiť nič lepšie ako si kúpiť vyžínač. Tak, ktorý stroj bude vhodnejší pre vaše potreby? Alebo stavíte rovno na oba?