5 tipov, ako si vybrať ideálny vysokotlakový čistič

Je síce pravdou, že na domáce čistenie zámkovej dlažby, oplachovanie bicyklov alebo umývanie auta si vystačíte aj s praktickou a účelnou hadicou, no povedzme si na rovinu – dá sa to robiť aj efektívnejšie a úspornejšie. Svoje by o tom vedel porozprávať vysokotlakový čistič. Viete, ako si vybrať ideálny model, ktorý bude ako šitý na mieru vašim požiadavkám?

Ako si vybrať ideálny vysokotlakový čistič

Takzvaná wapka, prípadne vapka, ako sa vysokotlakovému čističu ľudovo hovorí, môže byť skutočne praktickým pomocníkom. Okrem toho, že s jej pomocou dokážete perfektne vyčistiť zájdenú zámkovú dlažbu, opláchnuť bicykel od blata a umyť auto, ju viete použiť aj na umytie plotu, zábradlia, fasády alebo vonkajších žalúzií a roliet. A navyše, ide o mimoriadne efektívnu mašinku. Môžete ňou totižto ušetriť nemalé množstvo inak vyplytvanej vody.

Nachystali sme si pre vás 5 tipov, ktoré vám môžu uľahčiť výber vysokotlakového čističa.

vysokotlakovy-cistic-hd

Materiál

Pri výbere vysokotlakového čističa dozaista natrafíte na viaceré cenového relácie. Niet sa čomu diviť, wapky sa zvyknú vyrábať z rôznych materiálov, čo prirodzene ovplyvňuje aj ich cenu. Zatiaľ čo lacnejšie modely bývajú vyrobené z odolných plastov, tak tie drahšie sú zvyčajne z podstatne odolnejších materiálov – napríklad z hliníkových alebo mosadzných zliatin. Každopádne, na občasné opláchnutie bicyklov a plotov alebo vyčistenie zámkovej dlažby neurobíte krok vedľa ani s plastovým čističom.

Príkon

Ako pri materiáli, tak v prípade príkonu platí, že by ste mali vyberať mašinku s takými hodnotami, ktoré budú zodpovedať tomu, ako často a na čo budete vapku používať.

  • Menšie a lacnejšie modely – príkon zhruba 1 300 až 1 600 W.
  • Výkonnejšie modely – príkon až do 2 800 W.

Prevádzkový tlak

Dá sa povedať, že čím vyšší tlak, tým kvalitnejšie a efektívnejšie čistenie. To však nemusí platiť zakaždým. Myslite na to, že prehnane silným prúdom vody môžete napríklad poškodiť lak automobilu alebo poodlupovať farbu z drevených plotov. Práve z toho dôvodu dozaista oceníte možnosť regulovania prietoku vody.

Funkcie

Pri vysokotlakových čističoch nemôžete očakávať žiadne svetoborné funkcie. Za zmienku však určite stojí napríklad možnosť ohrevu vody, vďaka ktorému sa dá nastaviť teplota výstupnej vody, a tiež možnosť umývania saponátom. Modely s touto funkciou môžu mať zásobník buď samostatne umiestnený, alebo integrovaný do vysokotlakového čističa.

vysokotlakovy-cistic-hd2

Dostupné príslušenstvo

Pokiaľ plánujete používať váš vysokotlakový čistič multifunkčne, neoplatí sa na ňom šetriť. Základné modely totižto väčšinou poskytujú len štandardnú výbavu, v ktorej by ste len darmo hľadali dlhé hadice, nastaviteľné trysky, striekacie pištole, čistiace kefy, filtre či špeciálne sady určené na umývanie konkrétnych vecí (napríklad áut alebo odkvapov). Dokonca, k niektorým takýmto modelom sa podobné príslušenstvo ani dokúpiť nedá.

TIP: V našej ponuke nájdete množstvo príslušenstva k vysokotlakovým čističom, s ktorým si čistenie a umývanie doslova a do písmena užijete.