Malé záhradné náradie, vďaka ktorému rozkvitne aj terasa či balkón

zahradna-lopatka

Bývate v byte, pričom nemáte vlastnú záhradku? Alebo je váš pozemok primalý na to, aby ste si na ňom mohli niečo dopestovať? Žiadny problém! Dnes sa môžete tešiť z okrasných kvetov, byliniek či zeleninovej úrody aj na terasách či balkónoch. Stačí len trochu kreativity a to správne záhradné náradie.

Zapojte fantáziu a využite kreativitu

V súčasnosti je trendom, že sa čoraz viac ľudí snaží doma dopestovať aspoň niečo vlastné – a to aj napriek nedostatku miesta. Jednoducho, domáce je domáce. Prirodzene sa tak stretávame s bylinkami či zeleninou vysadenými na balkónoch alebo na terasách. Okrem toho, že ide o mimoriadne efektívne využitie priestoru, takáto úžitková výsadba môže ešte k tomu aj pekne vyzerať. Ako sme naznačovali hneď v samom úvode, stačí len zapojiť fantáziu a využiť kreativitu.

Stavte na palety

Kedysi slúžili výlučne na uskladňovanie tovaru. Naopak, dnes nachádzajú aj iné užitočné využitie. Ľudia si robia z paliet nielen nábytok a sedenie, ale aj priestor na výsadbu. Obzvlášť pekne v nich vyniknú rôznorodé bylinky – napríklad mäta, medovka, majorán či bazalka. Samozrejme, fantázii sa medze nekladú. Vedzte však, že spolu s paletovým záhradným nábytkom môže paletová výsadba vyzerať na terase či na balkóne jednoducho famózne.

Dopestujte si vlastnú zeleninu

Nielen paradajky, ale napríklad aj papriku. Dnes nájdete v záhradkárstvach veľa kvalitných substrátov, vďaka ktorým sa bude zelenine dariť aj v menších nádobách. Paradajky, papriku či iné menšie druhy zeleniny si tak môžete bez akýchkoľvek problémov dopestovať aj na terase alebo na balkóne. Pomôže vám v tom napríklad aj malé záhradné náradie, o ktorom sa rozpisujeme o čosi nižšie.

Potešte sa pestrofarebnými kvetmi

V súvislosti s vyššie zmieňovanými paletami a menšími nádobami nám nedá nespomenúť aj možnosť vysadiť v nich rôzne pestrofarebné kvety. Tie vám nielenže skrášlia terasové či balkónové priestory, ale ešte k tomu aj potešia včely. A o dôležitosti včiel pre život ľudí vás snáď poučovať nemusíme.

Náš tip: Pri pestovaní byliniek, kvetov a zeleniny na terase alebo balkóne sa vždy uistite, že doprajete všetkým rastlinkám dostatok prirodzeného svetla. Keďže budete pravdepodobne bojovať s priestorom, možno si budú niektoré nádoby vyžadovať v priebehu dňa premiestňovanie za svetlom, prípadne ochranu pred slnkom.

Prizvite si na pomoc malé záhradné náradie

Predpokladáme, že na terase či na balkóne sa asi nebudete oháňať veľkou motykou, veľkými hrabľami či klasickou lopatou. Oveľa lepšie urobíte, keď si prizvete na pomoc malé záhradné náradie.

Malá lopatka

Základom každého terasového a balkónového pestovania je malá, takzvaná kvetinová, lopatka, ktorá vám uľahčí manipuláciu s vrecovaným substrátom a hnojivom.

mala-motycka

Malá motyčka

Nemenej dôležitou výbavou je malá motyčka, pomocou ktorej dokážete rýchlo a efektívne prekypriť pôdu aj v malých črepníkoch – a to bez toho, že by ste poškodili koreňové systémy rastlín.

Malé hrable

Malé hrable využijete najmä tesne pred výsadbou a bezprostredne po nej. Keďže nimi dokonale urovnáte pôdu v akýchkoľvek malých nádobách, výsadba bude vyzerať z estetického hľadiska perfektne.

Ďalšie užitočné malé záhradné náradie

Keď ide o malé záhradné náradie, vďaka ktorému rozkvitne aj terasa či balkón, určite nemožno opomenúť ani vypichovač burín, ručnú plečku či automatický sadzač.