Drvič konárov alebo štiepkovač? Čím sa líšia a ako si vybrať?

Tak ako drviče konárov, aj štiepkovače na drevo sú obvykle najpoužívanejšie v jarnom, resp. jesennom, období. Prečo práve vtedy? Nielen o tom, prečo je tomu tak, ale aj o tom, čím sa spomínané stroje od seba odlišujú, budú nasledujúce riadky. A samozrejme, nevynecháme ani užitočné rady a tipy, ktoré vám môžu pomôcť ako pri ich výbere, tak pri následnej starostlivosti o ne.

drvic-konarov-zakovsky

Drvič konárov vs. štiepkovač – základné rozdiely

Síce majú tieto mašinky veľa spoločného, no zároveň sa v mnohých ohľadoch líšia. Za vlastnosť, ktorá ich spája azda najviac, možno považovať skutočnosť, že sú obe určené na spracovanie dreva. Možno práve z toho dôvodu si ich viacerí ľudia často zamieňajú. Ich najväčšie rozdiely však spočívajú v samotnom spôsobe spracovania dreva.

Zapamätajte si: Zatiaľ čo drvič konárov dokáže posekať, teda doslova rozdrviť, celé vetvy a konáre na drobné kúsky, štiepkovač slúži na štiepenie polien.

Čo s takto spracovaným drevom?

Plynule sa dostávame k tomu, čo sme spomínali v úvode tohto článku. Drviče konárov aj štiepkovače sa najčastejšie používajú na jar a na jeseň. Toto obdobie je totižto pre záhradkárov charakteristické starostlivosťou o dreviny a stromčeky. Nemáme na mysli len pravidelné orezávanie, ale aj štepenie. Čo ale s odpadom, ktorý zostane?

Na spracovanie čerstvých vetvičiek a konárov je ideálny práve drvič. Dokonca, pokojne si poradí aj s olistenými vetvami. Takto nasekaný materiál je následne možné použiť v záhrade ako mulč, resp. kompost.

Čo sa týka štiepkovačov, tie sa takisto zvyknú zahrievať najmä na jar a na jeseň. Avšak, z mierne odlišných dôvodov. V týchto časoch si totižto ľudia robievajú zásoby palivového dreva na zimu, resp. na ďalšiu vykurovaciu sezónu. No a štiepokovače dokážu v tomto ohľade náramne uľahčiť prácu. Určite ich však využijete aj v zime pri občasnom štiepení dreva, kedy nimi efektívne nahradíte sekeru.

drvic-konarov-zakovsky2

Ako si vybrať drvič konárov a štiepkovač?

To, ktorý stroj nájde u vás plnohodnotné využitie, by ste mali vedieť vy. My vám však môžeme poradiť, aké parametre si všímať pri ich výbere.

V súvislosti so štiepkovačmi sa zamerajte najmä na výkon, ktorý sa môže rádovo pohybovať zhruba od 4 do 25 ton – a to v závislosti od konkrétneho typu a modelu. Samozrejme, s výkonom ďalej súvisí aj to, aké veľké poleno je štiepkovač schopný spracovať.

V podstate podobne je to aj s drvičmi konárov. Užitočnou však môže byť pre vás informácia, že výkonnejšie drviče dokážu spracovávať aj konáre s priemerom asi 4,5 cm.

Náš tip: Zaujímajte sa o to, na aké drobné kúsky vedia jednotlivé drviče spracovať konáre. Kým väčšie kusy vetvičiek môžu vďačne prevzdušniť a nakypriť mulč, tie menšie sa môžu stať napríklad aj mimoriadne príjemnou výstelkou pre domáce hlodavce.

Odporúčanie na záver: Používanie a starostlivosť

V rámci bezpečného a šetrného používania vám radíme, aby ste štiepkovače a drviče konárov nepreťažovali väčšími kusmi dreva ako odporúča výrobca. No a popri tom nezabúdajte, že po každom použití by ste mali vašu mašinku starostlivo očistiť od dreva a ďalších prípadných nečistôt.

Pri šetrnom používaní a pri správnej starostlivosť sa tak budete môcť dlhodobo tešiť zo všetkých výhod, ktoré vám štiepkovače a drviče konárov ponúkajú. Za konkrétnu zmienku stojí najmä efektívne, rýchle, jednoduché a nenáročné spracovanie dreva, ktoré šetrí ako vašu energiu, tak váš čas.