Hľadáte postrekovač na záhradu? Pomôžeme vám s výberom

Prekrásna zeleninová aj ovocná úroda je závislá na dvoch faktoroch. Zatiaľ čo prvý z nich, dostatok Slnka, na hobby úrovni pravdepodobne nedokážete ovplyvniť, tak ten druhý, dostatok vlahy, jej dokážete dopriať. Práve pravidelné polievanie je pre vašu záhradku aj pre váš trávnik nesmierne dôležité. Takpovediac dvojnásobne to platí v teplých jarných a horúcich letných mesiacoch. Pomôcť vám v tom môže spoľahlivý postrekovač.

multifunkcny-plosny-zavlazovac

Kedy a ako polievať

Avšak, ešte predtým, ako prejdeme k postrekovačom na záhradu, sa pristavíme pri tom, kedy a ako polievať. Počas horúcich dní je totižto nevyhnutné, aby ste pre správne prosperovanie vašej zelene pristupovali k polievaniu v skorých ranných alebo neskorých večerných hodinách, keď Slnko prílišne „nepáli“.

Polievať by ste mali pritom tak, aby ste silným prúdom nevymyli semienka, resp. priesady, alebo neponičili korene, stonky či listy zelene. Práve na takéto polievanie sú ideálne postrekovače, ktoré umožňujú regulovanie a nastavenie prúdu vody. Vďaka tomu nemusíte únavne behať po celej záhrade s krhlou v ruke, prípadne liať vodu kade tade hadicou a regulovať si prúd pomocou palca.

Aký postrekovač si vybrať?

V tomto ohľade v podstate nemáte čo špekulovať. A navyše, platí tu obľúbené pravidlo – za málo peňazí veľa muziky. Postrekovače na záhradu sú totižto cenovo dostupné takpovediac pre všetkých. Dokazujú to aj naše dva tipy na spoľahlivý postrekovač na záhradu.

Jednoduchý mosadzný postrekovač

Jednoduchý mosadzný postrekovač je azda najčastejšou voľbou hobby pestovateľov na polievanie záhrady a trávnika. Keďže ponúka možnosť regulovania kužeľového a bodového prúdu, je vhodný nielen na polievanie, ale takisto na prípadne čistenie terasy či zámkovej dlažby. Za zmienku stojí aj skutočnosť, že pri presúvaní hadice alebo počas prestávky pri polievaní ním dokážete úplne zastaviť tok vody bez toho, aby ste zastavovali prítok vody kohútikom.

Prepracovanejší regulovateľný postrekovač

Podstatne prepracovanejšou, no stále cenovo dostupnou voľbou, je regulovateľný postrekovač. Okrem možnosti regulovať kužeľový a bodový prúd ponúka aj možnosť jednoručného regulovania prietoku vody. Rovnako ako vyššie zmieňovaný model, aj tento prepracovanejší postrekovač na záhradu je vhodný ako na polievanie, tak na čistenie spomínaných plôch.

multifunkcna-striekacia-pistol-plus

Ďalšie možnosti polievania záhrady a trávnika

Bohatú úrodu a prekrásny trávnik si ale viete zabezpečiť aj inými spôsobmi. Tie, ktoré máme na mysli, sú síce v porovnaní s postrekovačmi na záhradu o čosi finančne nákladnejšie, no dokážu ušetriť nemálo času. Skvelým príkladom sú automatické zavlažovače rôznych druhov a prevedení. Siahnuť môžete tiež po komplexných striekacích pištoliach, ktoré dokážete efektívnejšie využívať nielen na polievanie, ale aj na vyššie zmieňovanie čistenie rôznych plôch.