Rezačka na betón a asfalt: Poradíme vám s jej výberom

rezacka-betonu

Chystáte sa na rezanie otvorov, drážok alebo škár do extrémne tvrdých materiálov, ku ktorým patrí napríklad betón či asfalt? V tom prípade sa pravdepodobne nezaobídete bez ťažkej techniky. Konkrétne máme na mysli rezačku na betón, ktorá dokáže v mnohých ohľadoch náramne uľahčiť prácu. Poradíme vám s jej výberom.

Čo je to rezačka na betón a asfalt?

Ako už z úvodných riadkov vyplýva, rezačka na betón a asfalt je mašinka určená na rezanie otvorov, drážok a škár do extrémne tvrdých materiálov. Bez problémov si poradí nielen s betónovými platňami na stavbách a v budovách, ale takisto aj s betónovými a asfaltovými povrchmi cestných komunikácií. Používa sa napríklad aj na rezanie dilatačných škár do betónových platní.

Ako funguje rezačka na betón a asfalt?

Rezačky na betón a asfalt bývajú vybavené kotúčom z najtvrdšieho známeho materiálu – z diamantu. Tento materiál je v stavebníctve obľúbený najmä kvôli svojej dobrej vodivosti tepla a tiež vďaka nízkemu koeficientu trenia. Tieto vlastnosti ho predurčujú k tomu, aby sa nestratil ani extrémne náročných podmienkach.

Diamantový kotúč, ktorý sa stará o rezanie do betónu alebo asfaltu, musí byť pri maximálnej záťaži chladený. Práve preto rezačky štandardne disponujú nádržou na vodu, ktorá býva umiestnená vo vrchnej časti. Pri rezaní sa z nej pomaly uvoľňuje voda, ktorá chladí diamantový kotúč. Vďaka tomu sa predchádza nielen jeho prehrievaniu, ale taktiež skorému opotrebovaniu.

Akú rezačku na betón a asfalt si vybrať?

Pri výbere rezačky na betón a asfalt vám odporúčame zohľadniť najmä 3 dôležité faktory:

  • maximálnu hĺbku rezu
  • váhu
  • miesto výkonu práce

Na základe vyššie uvedených faktorov budete vedieť určiť, aká rezačka bude najvhodnejšia pre vaše potreby. Vo všeobecnosti však platí, že k tým najspoľahlivejším patria rezačky škár Husqvarna. Spomedzi nich si budete vedieť vybrať bez ohľadu na to, aká rozsiahla práca vás čaká.

rezacka-betonu2

Rezačka na betón a asfalt Husqvarna FS 305

Rezačka Husqvarna FS 305 patrí s váhou 54 kg k tým ľahším modelom. Práve nízka hmotnosť ju predurčuje na náročné práce v ťažko prístupných miestach a tiež na malé opravy – až do hĺbky 125 mm.

Rezačka na betón a asfalt Husqvarna FS 309

Rezačka Husqvarna FS 309 má v porovnaní s predošlým modelom o 10 kg viac. Odzrkadľuje sa to však aj na jej vyššom výkone, ktorý náročnú prácu ešte viac uľahčí. A okrem toho je vybavená aj systémom tlmenia vibrácií. Maximálna hĺbka jej rezu je 122 mm.

Rezačka na betón a asfalt Husqvarna FS 400 LV

Najvýkonnejším (8,7 W) modelom z nášho výberu je rezačka na betón a asfalt Husqvarna FS 400 LV. Keďže disponuje kotúčom s priemerom až 450 mm, poradí si aj s prácou na cestách. Maximálna hĺbka jej rezu je totiž až 162 mm.