Bojujte proti burine – použite krovinorez alebo vyžíňač!

Starostlivosť o trávnik, resp. záhradku, nie je síce žiadna alchýmia, kvantová fyzika či iná veda, no vyžaduje si dodržiavanie určitých zásad a postupov. Koniec koncov, čo-to sme o tom popísali aj v jednom z našich predošlých článkov – Ako si udržať zdravý zelený trávnik. V súvislosti s tým nám však nedá nespomenúť aj krovinorezyvyžíňače. Práve tieto mašinky môžu totižto predstavovať efektívnych pomocníkov pri udržiavaní krásneho trávnika a upravenej záhradky.

Viete, na čo sú spomínané stroje určené a ako ich používať? Aké sú medzi nimi rozdiely? Nielen o tom, ale aj o ich správnom výbere, sa rozpisujeme v nasledujúcich riadkoch.

krovinorez-vyzinac2

Krovinorez vs. vyžíňač

Tak, čo je správne? Krovinorez alebo vyžíňač? Mnohí ľudia si tieto mašinky zamieňajú, resp. ani len netušia, že ide o dva rozdielne stroje. Rozdiel medzi nimi je však zásadný.

Tip na článok: Ako si uľahčiť prácu s krovinorezom

Vyžíňač na dokosenie trávy

Vyžíňač, inak nazývaný aj ako strunová kosačka, je vo svojej podstate akousi ľahšou verziou krovinorezu. Oproti krovinorezu je vo všeobecnosti ľahší aj cenovo dostupnejší. Odzrkadľuje sa to ale aj na jeho využití. Vyžínač môžete totižto použiť výlučne na dokosenie trávy, resp. dočistenie miest s horším prístupom. Jednoducho, je ideálny na dokosenie a dočistenie takých miest, kam sa nedostanete s kosačkou. Ako príklady môžeme uviesť časti trávnika v blízkosti záhonov a skaliek alebo hranice pozemkov.

Náš tip: Benzínové a akumulátorové vyžíňače

krovinorez-vyzinac-3

Krovinorez do náročnejších podmienok

Na rozdiel od vyžíňačov pôsobí krovinorez hneď na prvý pohľad robustnejšie a masívnejšie. Popravde, je to cítiť aj na jeho váhe, aj vyššej cene. Na druhej strane, ide o techniku, s ktorou hravo zvládnete aj prácu v náročnejších podmienkach. Vysoká tráva, hustejšie porasty, kríky či menšie dreviny totižto nie sú pre krovinorez žiadnou prekážkou. Navyše, vďaka univerzálnemu využitie ide o mašinku, ktorá je vhodná na rozsiahlejšie a členitejšie povrchy a priestranstvá. Odporúčame vám však vyberať také krovinorezy, ktoré budú vybavené ergonomickými nosnými popruhmi. Obzvlášť v prípade ťažších krovinorezov vám to spríjemní a zefektívni prácu.

Náš tip: Benzínové a akumulátorové krovinorezy

Krovinorez vs. vyžínač – záverečný rezultát

Keďže po dôkladnom prečítaní predošlých riadkov by vám mali byť prednosti krovinorezov aj vyžíňačov jasné, predpokladáme, že ich výber bude pre vás hračkou. V súvislosti s tým, ako vybrať krovinorez, resp. vyžíňač, vám odporúčame, aby ste sa riadili tým, na čo plánujete vášho budúceho pomocníka používať. Bez ohľadu na to, či pôjde o dočisťovanie horšie prístupných miest, alebo o prácu v náročnejších podmienkach, ale môžete mať istotu, že ako krovinorez, tak vyžíňač vám spoľahlivo pomôže v boji proti burine.