Ako si uľahčiť prácu s krovinorezom?

Nalejme si čistého vína, kosenie problematických úsekov nejde v mnohých prípadoch dokopy s klasickými kosačkami. Naopak, šikovné krovinorezy sa spoľahlivo dostanú aj na také miesta, ktoré sú štandardným kosačkám neprístupné. Práca s nimi je tak pochopiteľne nesmierne efektívna. Aby však bola nielen efektívna, ale taktiež jednoduchá a pohodlná, musí krovinorez oplývať tým správnym príslušenstvom.

Mimochodom, viete, ako si vybrať krovinorez? Tejto téme, ako aj výhodám jednotlivých typov krovinorezov, sme sa venovali v našom staršom článku.

Aké príslušenstvo si dokúpiť ku krovinorezu?

Aj napriek tomu, že najviditeľnejšiu časť práce s krovinorezom robí práve samotná mašinka, sa jej obsluha väčšinou nezaobíde bez potrebných doplnkovpraktických ochranných pomôcok. Medzi tie najnevyhnutnejšie patria bezpochyby náhradné nože, struny a kotúče, no nemenšia dôležitosť sa prikladá aj takým rukaviciam, okuliarom či ochranným štítom.

Náhradné nože, struny a kotúče

Predstavte si situáciu, že sa vám počas práce s krovinorezom otupí nôž. Budete mať čas na jeho brúsenie? Omnoho pohodlnejšie bude, keď použijete náhradný. Otupený nôž si môžete nabrúsiť aj neskôr a bez stresu. 

Vedeli ste, že struna sa pri kosení obrusuje a skracuje? Aj z toho dôvodu nie je na škodu, keď si vašu výbavu ku krovinorezu obohatíte o jedno náhradné koliesko navyše.

V povinnej výbave každého vlastníka krovinorezu by nemal chýbať ani ozubený kotúč. Nemôžete totižto vedieť, kedy natrafíte na odolnejšie dreviny, ktoré si budú vyžadovať práve zásah „silnejšieho kalibra“.

3-zuby-kotuc-na-travu-300mm-20mm Vyžínacie lanko Opti Round 2,4mm - 90m 8-zubý kotúč na trávu 255mm - 1

Ramenný alebo chrbtový popruh

Ľahšie typy krovinorezov, obvykle s hmotnosťou od 3 do 4 kg, sa väčšinou zaobídu bez prídavných popruhov. Manipulácia s nimi je totižto kvôli pomerne nízkej hmotnosti skutočne jednoduchá a pohodlná. Čo sa však ťažších mašiniek týka, mali by obsahovať praktický popruh na zavesenie, ktorý dokáže rovnomerne rozložiť váhu krovinorezu, čím pochopiteľne uľaví nielen rukám, ale aj celému telu.

Zatiaľ čo univerzálne krovinorezy určené na domáce použitie by mali byť vybavené štandardným ramenným popruhom, tak profesionálnym krovinorezom nesmie chýbať spoľahlivý dvojramenný chrbtový popruh.

 

Ochranné pomôcky

Bezpečnosť by mala byť základom každej práce s hocakou záhradnou technikou. Samozrejme, výnimkou nie sú ani krovinorezy. Keďže struna aj nôž krovinorezu pracujú nesmiernou rýchlosťou, čas od času sa môže stať, že keď narazia na kamienok či tvrdší predmet, odrazia ho aj napriek krytu kosiacej hlavy. Aby ste sa v takomto prípade vyhli neželanému úrazu, mali by ste mať v prvom rade oblečené dlhé veci. Ďalším dôležitým príslušenstvom k bezpečnej práci s krovinorezom sú ochranné okuliare a štíty na ochranu očí a tváre, a pracovné rukavice, ktoré nielenže ochránia ruky, ale prispejú aj k pohodlnému uchopeniu rukovätí.

Náš tip na záver: Pred prípadným podkĺznutím či poranením nôh pri kosení vás môžu bezpečne ochrániť aj holenie chrániče. Okrem toho, pre väčší komfort a pohodlie pri práci s krovinorezom vám odporúčame aj chrániče sluchu.

Bunda Technival pre prácu s krovinorezom
Nohavice Technical pre prácu s krovinorezom

8889_chranice-sluchu-so-stitom-z-plexiskla_1