Aké záhradné náradie vám uľahčí zber ovocia?

zberac-ovocia

Letné mesiace predstavujú obrovské zadosťučinenie pre mnohých vášnivých záhradkárov a ovocinárov, ktorí sa dlhé týždne starajú o svoju záhradu. Dávajú jej takpovediac „kus seba“, aby sa im odvďačila bohatou úrodou. Keď sa skutočne zadarí a úrody na stromoch a kríkoch je viac než sa čakalo, jej oberanie môže zabrať nemálo času. V takom prípade sa oplatí siahnuť po záhradnom náradí, ktoré vám uľahčí zber ovocia. Viete, čo máme na mysli?

Skoncujte s rebríkmi a s neustálym zohýbaním sa

Keď sú ovocné stromy v záhrade nízke, narážate do ich konárov hlavou. Ak sú príliš vysoké, nedočiahnete pohodlne na plody. Založiť korunku, aby bola „tak akurát“, je veľmi náročné. Nehovoriac o starších neudržiavaných stromoch, ktoré s vekom jednoducho rastú. Niekedy nám preto nezostáva nič iné, len zobrať rebrík a šplhať sa do vysokánskej koruny, aby bol z ovocia nejaký úžitok. V prípade, že to „prepásneme“, nám všetko ovocie popadá na zem. A vtedy dôjde na neustále zohýbanie sa za popadanými plodmi.

Čo je menšie zlo? Šplhanie sa po rebríku a riskovanie prípadného pádu alebo zohýbanie sa a preťažovanie chrbtice? Náročná voľba... Čo keby ste skoncovali s obomi?

Vyskúšajte zberače a česáky na zber ovocia!

V oboch vyššie zmieňovaných prípadoch vám zber ovocia uľahčia aj urýchlia česáky a zberače. Zatiaľ čo takzvané zberače s rotujúcimi hlavicami sú skvelou voľbou na zber ovocia a orechov z vysokých stromov aj zo zeme, česáky a menšie česáčiky využijete napríklad aj pri oberaní bobuľovín. Ako to funguje? To záleží od toho, pre aký produkt sa rozhodnete.

Klasickými česákmi jednoducho naberáte ovocie do zberného vrecúška – pokojne aj zo stromov vysokých 5 či 6 metrov. Čo sa týka zberačov, tie disponujú rotujúcimi hlavami, ktoré pri miernom tlaku pojmú ovocie do seba. Dokonca, niektorým modelom nerobia problém ani horšie dostupné miesta v blízkosti plotov, múrov, kameňov či kmeňov stromov. Skvelým príkladom je zberač ovocia combisystem GARDENA, ktorý disponuje okrem rotujúcej hlavice aj malou lopatkou. Tá vám uľahčí zber ovocia s priemerom 4 až 9 centimetrov práve v horšie dostupných miestach.

zberac-ovocia-2

Ako na vyťahovanie koreňovej zeleniny zo zeme?

V súvislosti so zberom ovocia rozhodne stojí za zmienku aj vyťahovanie koreňovej zeleniny zo zeme. Aby ste predišli tomu, že polovička mrkvy alebo petržlenu zostane po vyberaní zlomená hlboko v pôde, majte vo vašej záhrade vždy po ruke rýľ, ktorým môžete koreňovú zeleninu podkopať. Prípadnú alternatívu predstavuje aj jednoduchý nôž.

Odvďačte sa ovocným stromom a kríkom za úrodu

A na záver, nezabudnite sa vašim ovocným stromom a kríkom patrične poďakovať za úrodu. Najlepšie urobíte, keď sa im odvďačíte správnym rezom pomocou kvalitných nožníc. A keď ukončíte zber ovocia, niektoré stromy a kríky si budú určite vyžadovať aj dobré hnojivo. Tak ako správny rez, aj vhodné prihnojenie je základným predpokladom pre bohatú úrodu v nasledujúcej sezóne.