Viete, kedy a ako používať vertikutátor?

Trávnik môžete hnojiť a zalievať koľko sa vám bude žiadať, no pokiaľ mu nedoprajete čas od času poriadneho prevzdušnenia, nikdy sa vám nezazelenia podľa vašich predstáv. Ak však siahnete po vertikutátore, želaný efekt krásneho a zdravého trávnika sa dostaví čo nevidieť. Vysvetlíme vám, kedy a ako ho používať.

K čomu vlastne slúži vertikutácia?

Ešte predtým, ako prejdeme k samotnému používaniu vertikutátora, je dôležité vysvetliť si, čo vlastne pojem vertikutácia označuje. Vo svoje podstate ide o prevzdušnenie trávnika pomocou vertikutátora. Avšak, pozor! Nie je prevzdušňovanie ako prevzdušňovanie. Trávnik môžete „odľahčiť“ aj takzvaným prevzdušňovačom, ktorý sa od vertikutátora líši podstatne menšou hĺbkou záberu.

Každopádne, trávnik sa vertikutuje kvôli odstráneniu starých zvyškov trávy, machu, nahromadeného lístia či inej pliagy, akú predstavujú napríklad riasy, huby a plesne. Správne prevzdušnenému trávniku sa následne ľahšie dostane potrebnej vlahy a živín, pričom vás poteší novými trsmi a hustejším rastom.

vertikutator2

Ako vybrať vhodný vertikutátor?

Výrobcovia záhradnej techniky ponúkajú viacero druhov vertikutátorov. Z ich výberu sa vám môže spočiatku prirodzene zatočiť hlava. Keď sa však v téme mierne zorientujete, pochopíte, že nejde o žiadnu alchýmiu.

  • Ručné vertikutátory – niečo ako prepracovanejšie hrable, vhodné na malé trávniky a ťažko dostupné miesta.
  • Akumulátorové vertikutátory – absencia elektrického kábla, nutnosť dobíjania, menší výber na trhu.
  • Elektrické vertikutátory – výkon do 1 800 W, vhodné na menšie plochy s rozlohou do 800 m2, tichý chod, nízka hmotnosť, zvyčajne nutnosť predlžovačky.
  • Benzínové vertikutátory – vysoký výkon nad 1 800 W, vhodné na rozsiahle plochy s rozlohou nad 800 m2.
  • Ťahané vertikutátory – široký záber až okolo 100 cm, určené na pripevnenie za záhradné traktory či iné stroje.

Kedy a ako často používať vertikutátor?

Vertikutáciu trávnika by ste mali vykonávať ideálne 2 razy v roku, a to na jar a na jeseň. Zatiaľ čo jesenné vertikutovanie môžete bez strachu vynechať, ak si ho váš trávnik nevyžaduje, tak to jarné by sa malo stať vašou každoročnou rutinou. Avšak, až približne 2 alebo 3 roky od založenia trávnika. Čerstvý trávnik by ste totižto mohli vertikutáciou zničiť. Keď by ste ale chceli starostlivosť o váš trávnik vyšpičkovať do maximálnej možnej miery, môžete si zaobstarať niečo na plytšie prevzdušňovanie, čím budete môcť prevzdušňovať trávnik aj po každom treťom kosení.

vertikutator3

Tipy, ako správne vertikutovať

Na záver pridávame aj niekoľko užitočných tipov, ktoré vám môžu prácu s vertikutátorom nielen značne uľahčiť, ale aj mimoriadne zefektívniť.

Vedeli ste, že optimálna hĺbka vertikutácie pre pravidelne udržiavaný trávnik predstavuje asi 2 až 3 mm? V prípade zanedbanejších trávnikov sa môže hĺbka vertikutácie pokojne nastaviť na zhruba 5 mm.

  • Pre lepší efekt vám odporúčame trávnik približne 2 týždne pred vertikutáciou pohnojiť.
  • Trávnik prevzdušňujte niekoľko dní po daždi, keď nie je ani priveľmi mokrý, ani priveľmi suchý.
  • Pamätajte, že pred vertikutáciou by ste mali trávnik pokosiť asi na 2 až 4 cm.
  • V prípade vertikutátora s malou šírkou záberu, resp. pri príliš zanedbaných trávnikoch, môžete trávnik prevzdušniť ako horizontálne, tak aj vertikálne.
  • Keď natrafíte po vertikutácii na prázdne miesta bez trávy, nebojte sa na ne dosiať trávu.