Aký je rozdiel medzi záhradným riderom a klasickou kosačkou?

Kosačka, traktor či záhradný rider... Kto sa má vo všetkých tých označeniach vyznať a správne zorientovať? Keďže si veľmi dobre uvedomujeme presahy medzi spomínanými strojmi, snažíme sa vám ich problematiku pravidelne približovať. Dôkazom sú napríklad naše predošlé články o záhradných traktoroch.

Tip na článok: Na čo myslieť pri kúpe malotraktora?

Tip na článok: Využiteľnosť záhradného traktora po celý rok

Osobitnú pozornosť si však bez debaty zaslúžia aj klasické kosačkyzáhradné ridery. A práve preto im budú venované nasledujúce riadky. Teda, obzvlášť riderom.

rider-husqvarna2

Záhradné ridery a kosačky – pomocníci na kosenie trávy

Zatiaľ čo záhradné traktory sú s obľubou využívané takpovediac po celý rok, klasické kosačky a záhradné traktory odvádzajú gro svojej práce počas „sezóny kosenia“. Práve kosenie a mulčovanie trávy je totižto ich hlavnou devízou. Aký je ale medzi nimi rozdiel?

Záhradné ridery vs. klasické kosačky

Laicky povedané, kým klasickú kosačku musíte manuálne obsluhovať a tlačiť (s výnimkou robotických kosačiek), tak záhradný rider ovládate volantom z pohodlia sedadla. Vďaka tejto skutočnosti ridery náramne pripomínajú už niekoľkokrát spomínané záhradné traktory. Avšak, aj keď sa to na prvý pohľad možno nezdá, je medzi nimi veľmi podstatný rozdiel.

  • Záhradný traktor – žacie ústrojenstvo pod sebou
  • Záhradný rider – žacie ústrojenstvo v prednej časti

Ideálny na členité pozemky

V dôsledku toho, že záhradné ridery majú žacie ústrojenstvo v prednej časti, sa nimi fantasticky manévruje. Kosenie členitých a svahovitých terénov, ktoré by boli nad sily klasickej kosačky, im tak nerobí absolútne žiadne problémy. Z technologicko-funkčného hľadiska má na tom zásluhu aj jedinečné kĺbové riadenie, vďaka ktorému sa môžu zadné kolesá otáčať priamo pod strojom. Výsledok? Nielen efektívne kosenie, ale aj pôžitok z jazdy okolo prekážok, akými môžu byť napríklad stromy, skalky či okrasné dreviny na vašom rozsiahlom trávniku.

Výborný prehľad a skvelá dostupnosť

Kombinácia vysokého sedenia na pohodlnom sedadle spolu s predným žacím ústrojenstvom záhradných riderov nemôže predznamenávať nič iné, len výborný prehľad o celej kosenej ploche a s ňou súvisiacu skvelú dostupnosť na inak ťažko dosiahnuteľné miesta. S pomocou záhradného ridera sa tak pohodlne dostanete do rohov trávnika a na jeho okraje, pod rôzne prekážky (napríklad pod lavičky a kríky) či blízko k plotom alebo múrom, ktoré ohraničujú váš pozemok.

rider-husqvarna3

Tipy na výber záhradného ridera

Pri výbere záhradného ridera sa zamerajte na nasledujúce faktory:

  1. Pohon všetkých kolies – prospešný pre klzké a svahovité terény.
  2. Systém na lepšiu úpravu trávnika – funkcia vracania jemne posekanej trávy (ako hnojiva) naspäť do trávnika.
  3. Typ použitia – pri vyberaní záhradného ridera vám odporúčame zvážiť aj skutočnosť, či má slúžiť na profesionálne alebo domáce použitie. Zatiaľ čo na starostlivosť o váš trávnik môžu ochotne poslúžiť základné modely, tak na profi použitie odporúčame ridery so svetlometmi, počítadlom hodín a prémiovými sedadlami.
  4. Dostupné príslušenstvo – zametací vozík, prívesný vozík, snehová radlica, kefa, odmachovač, prevzdušňovač, rozmetadlo.