Ako vybrať stolovú pílu a ako s ňou bezpečne narábať?

akumulatorova-okruzna-pila-dhs710z

Pokiaľ milujete prácu s drevom, prípadne sa ňou živíte, na jej vykonávanie potrebujete aj patričné vybavenie. Základným predpokladom je kvalitná píla. Samozrejme, existuje viacero typov, ktorých využite je rôzne. V nasledujúcich riadkoch sa však zameriame výhradne na jeden druh, ktorý patrí k nadštandardnému vybaveniu hobby dielní. Máme na mysli takzvanú stolovú pílu. Viete, na čo vlastne slúži a ako ju vybrať? Pokúsime sa nevynechať to najpodstatnejšie.

Čo je to stolová píla?

Stolová píla patrí do kategórie okružných píl. Od klasických okružných sa však odlišuje tým, že je napevno pripevnená k stolu alebo podstavcu. Tým pádom ju nevediete po rezanom materiáli. Naopak, rezivo vediete oproti otáčajúcemu sa kotúču.

Aké typy stolových píl existujú?

Stolové píly rozdeľujeme spravidla na dva typy:

  • prenosné stolové píly – bývajú vybavené stolčekom a sklápateľnými nožičkami s kolieskami. Vďaka tomu sú perfektnou voľbou pre tých, ktorí sa živia prácou s drevom. Nie však v domácich dielňach, ale na stavbách a mimo domova. Prenosnú stolovú pílu si totiž môžete rozložiť v podstate kdekoľvek podľa potreby.
  • Neprenosné stolové píly – v tomto prípade sa môžete na trhu stretnúť aj s označením stacionárne stolové píly. Zvyčajne sa vyznačujú väčšou hmotnosťou, ktorá ich predurčuje na použitie v dielni – či už domácej, alebo pracovnej, ktorá sa nachádza mimo vášho domova.

Aký materiál rezať stolovou pílou?

V súvislosti so stolovými pílami je namieste aj otázka, aký materiál sa nimi môže rezať. Samozrejme, stolová píla je profilovo určená na priečne rezanie dreva. Avšak, v prípade použitia vhodného kotúča vám pomôže aj s rezaním drevotriesky, OSB dosiek, preglejky či dokonca plastu alebo hliníka. Skutočne všestranná pomôcka!

el--kotucova-pila-n5900b

Čo si všímať pri výbere stolovej píly?

Keď máte pocit, že stolová píla bude niečo pre vás, poradíme vám s jej výberom. V prvom rade si všímajte jej výkon. V zásade platí, že lacnejšie stolové píly môžu mať výkon aj pod 1 000 W. Naopak, profi modely disponujú výkonom nad 2 000 W. Pokiaľ ale zháňate pílu na bežné domáce používanie, hľadajte „niečo medzi“.

Ďalej by vás mali zaujímať otáčky. Tento parameter sa ale odvíja od veľkosti používaného rezného kotúča. Pokiaľ má píla kotúč s priemerom približne 250 mm, na optimálny chod potrebuje asi 5 000 otáčok za minútu. Naopak, keď by bol priemer kotúča dvojnásobný, stačili by polovičné otáčky – teda  2 500 za minútu.

Okrem toho si všímajte aj maximálnu hĺbku a dĺžku rezu, počet zubov na kotúči či dostupné príslušenstvo a funkcie. Do výberu môže prehovoriť napríklad aj funkcia odsávania prachu, osvetlenie či laser.

Nezabúdajte na bezpečnosť pri práci

Stolová píla je síce skvelým pomocníkom pri práci s drevom, no v nesprávnych rukách môže spôsobiť viac škody ako úžitku. Nezabúdajte preto pri práci s ňou na bezpečnosť. Stolová píla by mala byť počas prevádzky umiestnená na pevnom, stabilnom a rovnom podklade. Kotúč musí byť nabrúsený a správne upnutý. A pílu pravidelne čistite a servisujte.