Ako najrýchlejšie nachystať drevo na zimu? Pomôže najmä píla a sekera

stiepacia-sekera

Nie nadarmo sa hovorí, že drevo na zimu by sa malo chystať aspoň rok dopredu. Potrebuje totiž dostatočne vyschnúť, aby dobre horelo. Mokré drevo nemá taký kvalitný tepelný výdaj ako drevo preschnuté. V tomto článku vám poradíme, ako najrýchlejšie nachystať drevo na zimu. Pomôže vám v tom predovšetkým pílasekera.

Ako nachystať drevo na zimu?

Okrem toho, že drevo na kúrenie by malo byť patrične preschnuté, by malo byť aj tvrdé. Pokiaľ by ste kúrili mäkkým drevom, jeho spotreba by bola obrovská. Horí totiž oveľa rýchlejšie ako to tvrdé. Každopádne, späť k chystaniu dreva na zimu. Čo sa týka jeho kúpi, možností máte viacero. Predajcovia ponúkajú dlhé polená aj čiastočne nakálané kusy. Dokonca, natrafíte aj na už preschnuté palivové drevo, ktoré je však podstatne drahšie ako to na uskladnenie.

Začnite včas

Ako sme už spomenuli, drevo na kúrenie by malo u vás doma odstáť aspoň rok. Keď ním teda chcete v zime kúriť, musíte naň myslieť už rok dopredu, počas jesene.

S dlhými polenami vám pomôže píla

Cena dlhých nespracovaných polien by mala byť najvýhodnejšia. Rátajte však s tým, že vám prinesie aj najviac práce. Takéto drevo si totiž bude vyžadovať okrem kálania aj pílenie na kratšie kusy. No a s tým vám ochotne pomôže reťazová píla. Najlepšou voľbou bude v tomto prípade benzínový typ. Keďže chystanie dreva na uskladnenie väčšinou nebýva „polhodinovou“ záležitosťou, akumulátorový model nemusí mať dostatočnú výdrž. A pri elektrickej píle by vám asi zavadzal kábel. Rozhodnutie však necháme na vás.

Náš tip: Pílenie dreva si môžete uľahčiť aj vhodným stojanom, takzvanou „kozou“.

Sekera ako samozrejmosť

Najčastejšie objednávané palivové drevo na zimu má podobu čiastočne nakálaných polien. Takéto kusy si vyžadujú nakálanie na menšie časti vhodnou sekerou. Spomínané kálanie vám uľahčí veľká kálacia sekera klinovitého tvaru. Na spracovanie menších kusov, resp. štiepenie triesok, odporúčame štiepacie sekery.

Vedeli ste, že existujú aj hydraulické štiepačky na drevo, ktoré šetria čas a energiu? Fungujú na princípe hydraulického čerpadla, z ktorého sa prenáša tlak do piesta. Výsledkom je tlačenie dreva na klin a takpovediac automatické štiepanie.

tesarska-sekera

Nezabudnite drevo vhodne uskladniť

Keď už vám píla aj sekera pomohli so spracovaním dreva, zostala vám jedna jediná povinnosť: všetko vhodne uskladniť. Pamätajte, že základom je, aby bolo drevo uložené v suchu. Pokiaľ nemáte krytú kôlňu, najjednoduchším riešením môže byť prístrešok na drevo, ktorý si dokážete umiestniť prakticky kamkoľvek. No a mnohí ľudia využívajú na uskladnenie dreva aj steny domov či garáží. Keď majú ich strechy dostatočný presah, drevo je automaticky chránené pred dažďom a snehom.