Užitočné rady a tipy, ktoré sa vám zídu pri výbere rebríka

Bez ohľadu na to, či bývate v dome, alebo v byte, sa vám nejaký ten rebrík v domácnosti dozaista zíde. Jeho výber bude záležať od vašich osobných preferencií a požiadaviek. Poďme si preto spoločne posvietiť na to, aké typy rebríkov poznáme a ktorý bude pre vás tým správnym riešením.

rebrik-stvordielny-klbovy

Ako vybrať rebrík?

Pred samotným výberom rebríka sa zamyslite nad tým, na čo ho budete vlastne používať. Hľadáte niečo malé a skladné do menšieho bytu, aby ste si uľahčili občasné vymieňanie žiaroviek, umývanie okien či dosahovanie na najvyššie poličky v komore? Alebo potrebujete rebrík, ktorý si opriete v záhrade o strom? Samozrejme, využitie rebríkov je podstatne širšie. Odvíja sa od jednotlivých typov rebríkov.

Aké sú typy rebríkov?

  • Klasický/Jednoduchý rebrík – stála dĺžka, určený na opieranie o strom či o stenu.
  • Teleskopický rebrík – disponuje zasúvateľnými dielmi pre nastavenie požadovanej výšky.
  • Kĺbový rebrík – možnosť nastavenia na klasický rebrík, štafle alebo plošinu.
  • Viacdielny rebrík – možnosť nastavenia na klasický rebrík, štafle alebo schody.
  • Štafle – klasické „Áčko“, používa sa aj na prácu obkročmo, niektoré typy ponúkajú možnosť posadiť sa na vrchné priečky.

TIP: Keď už je reč o typoch rebríkov, nemôžeme opomenúť praktické obojstranné schodíky, ktoré nájdu svoje využitie napríklad v komorách a špajzách či pri umývaní okien.

Aký vysoký rebrík potrebujete?

Výška môže byť pri výbere správneho rebríka mierne metúcim údajom. Výrobcovia a predajcovia rebríkov totižto zvyčajne udávajú pri jednotlivých modeloch špecificky označené výšky.

  • Celková dĺžka rebríka – ide o údaj, ktorý predstavuje celkovú dĺžku rebríka. Nenechajte sa ním ale zmiasť. Rátajte totižto so skutočnosťou, že rebrík budete musieť oprieť, resp. postaviť, pod určitým uhlom, pričom v prípade klasických jednoduchých rebríkov nedokážete využiť jeho vrchné priečky.
  • Oporná výška rebríka – približne do 20 cm nižšie číslo ako v prípade celkovej dĺžky rebríka. Výrobcovia a predajcovia ho udávajú preto, aby si zákazník vedel lepšie predstaviť, v akej približnej výške sa klasický rebrík postavený pod určitým uhlom dotkne steny/múra/kmeňa.
  • Pracovná výška rebríka – predstavuje výšku, do akej dokážete z rebríka dosiahnuť. Väčšinou sa odvíja od postavenia sa na 3. najvrchnejšiu priečku rebríka. Tento údaj však berte s rezervou, pretože pre u vás nemusí platiť s presnosťou na jeden centimeter. Prirodzene záleží aj na vašej výške.

TIP: Chystáte sa zatepľovať alebo podbíjať podhľady? Na takúto prácu sa vám dozaista zíde spoľahlivé lešenie. Na výber máte ako z hliníkového a oceľového, tak aj z posuvného na kolieskach.

schodiky-jednostranne-hlinikove-s-polickou-hobby

Aký materiál si vybrať?

Na trhu nájdete veľa kvalitných rebríkov. Nemusia sa odlišovať len typom a výškou, ale napríklad aj materiálom. Azda najpopulárnejším materiálom na výrobu rebríkov je v súčasnosti hliník. Hliníkové rebríky sú totižto nielen ľahké, pevné a odolné, ale aj jednoducho a prakticky skladné. Dlhodobej obľube sa však neustále tešia aj klasické drevené štafle. Občas ale odrádzajú zákazníkov väčšou váhou. V súvislosti s materiálmi, ktoré sa používajú na výrobu rebríkov, stojí za zmienku aj oceľplast. Kým oceľové rebríky sú mimoriadne pevné a o čosi ťažšie ako hliníkové, tak plastové ocenia najmä elektrikári či vodári.

Ako správne používať rebrík?

  • Rebrík musí stáť na protišmykovom povrchu.
  • Výhodou je, keď máte pri práci na rebríku obutú protišmykovú obuv.
  • Eliminujte jednostranné zaťažovanie rebríka a nevešajte si naň pracovný materiál.
  • Pred výstupom hore vždy skontrolujte stabilitu rebríka.
  • Ako pri výstupe na rebrík, tak pri zostupovaní z rebríka sa neotáčajte chrbtom – otáčajte sa vždy smerom k rebríku!