Ako vybrať kvalitnú elektrocentrálu?

Vedeli by ste si v 21. storočí predstaviť život bez elektriny? Predpokladáme, že len veľmi ťažko... Možnosť napojenia sa do elektrickej siete je totižto v súčasnosti jednou zo základných požiadaviek na každodenné fungovanie. Okrem toho, že bez elektriny by vám nefungovala celá rada domácich spotrebičov, by ste nespojazdnili ani mnohé druhy záhradnej techniky. Aj napriek tomu, že dnes sa môžete napojiť do siete takmer kdekoľvek, sa nájdu miesta, kde to jednoducho možné nie je. Čo robiť v takých prípadoch? Pomôže vám kvalitná elektrocentrála.

elektrocentrala-eg5550a

Elektrocentrála – energia kdekoľvek

Pokojne by sme dali ruku ohňa za to, že elektrocentrále by našiel využitie každý. Napríklad, mohli by ste ju brávať so sebou na rybačky či stanovačky, prípadne na chaty bez možnosti elektrického napájania. Že nepatríte medzi ľudí, ktorí by holdovali podobným aktivitám?

Máte odľahlú záhradu, v ktorej raz za čas potrebujete použiť vašu elektrickú pílu alebo kosačku? Elektrocentrála môže pomôcť aj v takom prípade. No pokiaľ by ste sa náhodou nenašli ani v tom, môžete brať elektrocentrálu ako záložný zdroj elektrickej energie pre vašu domácnosť. Nikdy totižto neviete, čo sa môže stať. Čo ak nastane nejaký nečakaný alebo dlhodobý výpadok elektriny? Nedajbože, keď k tomu dôjde v najmenej vhodnej chvíli. S elektrocentrálou vo vašej domácnosti vás neprekvapí ani takáto situácia.

elektrocentrala-zakovsky

Ako vybrať elektrocentrálu?

Aby ste si vybrali elektrocentrálu, ktorá bude čo najviac vyhovovať vašim predstavám a požiadavkám, mali by ste v prvom rade zvážiť, na čo by ste ju chceli používať. Chceli by ste vašu novú elektrocentrálu nosiť so sebou na rybačky či stanovačky, na ktorých by ste ju používali na napájanie menších spotrebičov a menšej techniky? Alebo plánujete elektrocentrálou poháňať ťažké stroje, akými sú napríklad cirkuláre či miešačky?

Odpoveď hľadajte vo fázach

Čo sa týka typov elektrocentrál, rozlišujeme jednofázové a trojfázové. Zatiaľ čo do jednofázových elektrocentrál môžete zapojiť menšie jednofázové spotrebiče, trojfázová elektrocentrála vám popoženie aj väčšiu mašinu. Ak máte napríklad niekde v kôlni či dielni bez možnosti napojenia sa do elektrickej siete cirkulár a inú techniku, určite využijete práve trojfázovú elektrocentrálu.

Nepodceňujte výkon

Keď chcete, aby všetko fungovalo ako má, nepodceňujte výkon elektrocentrály. Pamätajte, že elektrocentrála by mala mať zhruba o 10 až 20 % vyšší výkon ako spotrebiče v nej napájané.

Prihliadajte na reguláciu napätia

Pri výbere elektrocentrály prihliadajte aj na jej reguláciu napätia. Stretnúť sa môžete s kapacitnou reguláciou napätia vhodnou pre veľké spotrebiče, reguláciou napätia AVR určenou pre citlivé spotrebiče (napr. televízory a počítače) alebo kompaudnou reguláciou napätia, ktorá je výbornou voľbou pre spotrebiče s tvrdým štartom.