BENZÍNOVÝ VYŽÍNAČ: IDEÁLNY POMOCNÍK DO MALEJ ZÁHRADY

Vyžínače sú pomocníci pri kosení a využívajú sa jednak na kosenie malých záhrad, jednak ako doplnok ku práci s kosačkou. V druhom prípade dokončia prácu na okrajoch trávnika alebo na ťažko dostupných miestach, napríklad okolo kríkov, stromov alebo pozdĺž múrov. Hodia sa aj na strmé trávnaté plochy.

Kosia s pomocou nylonovej struny, ktorá sa točí a tým sa napína a trávnatý porast kosí, resp. trhá. Pre svoj malý záber a tiež menší výkon sa hodia na malé záhrady. 

 

V závislosti od pohonu existujú benzínové, elektrické alebo akumulátorové vyžínače. Hoci tie benzínové majú väčší výkon a sú bezdrôtové, kvôli svojmu motoru a nádržke na palivo sú váhovo ťažšie. Elektrické vyžínače sú tichšie, neprodukujú splodiny a sú praktické na použitie, ako aj na skladovanie. Výhodou aku vyžínačov je podobne ako pri benzínových, absencia kábla.   

     

Na čo dbať pri výbere

Ak sa chystáte zakúpiť si vyžínač, odporúčame vám siahnuť po modeli s vysokým výkonom a dobrým zrýchlením, nakoľko v opačnom prípade sa stroj skôr zamotá do trávnatého porastu a trhá strunu. 

 

Výhodou je aj pohodlná rukoväť, s ktorou je práca menej náročná, čo oceníte najmä v prípade ak budete musieť kosiť dlhší čas, resp. väčšie plochy. S tým súvisí aj váha vyžínača - mala by byť čo najnižšia, aby ste si príliš nezaťažovali chrbát. 

 

Hľadajte tiež motor, ktorý sa dá jednoducho spustiť a tiež zastaviť. 

 

Vylepšenia - čo si všímať

Výrobcovia myslia naozaj na detaily, preto si podľa svojich potrieb viete vybrať taký vyžínač, ktorý vám nielen poseká čo potrebujete, ale sa tiež dobre drží, podľa možností vám šetrí kríže nízkou váhou, a navyše ho šikovne uskladníte. 

 

Napríklad, vyžínač značky McCulloch, Trimmac, má výškovo nastaviteľnú rukoväť a disponuje hriadeľom (nosnou tyčou), ktorý možno rozmontovať, čo uľahčuje transport a uskladňovanie. Na takom princípe možno uskladniť aj niektoré modely spoločnosti Husqvarna, napríklad model 525LK

 

4 

 

 

Hmotnosť vyžínačov sa pohybuje okolo 4 kg, napríklad Trimmac má hmotnosť 3,9 kg, model Husqvarna 525 LK pre príležitostné použitie, 4,7 kg. Pri dlhšom kosení to však môže spraviť rozdiel. 

 

5 

 

Je dobré, aby mal vyžínač spínač, ktorý sa po vypnutí stroja automaticky vráti do polohy “ON” pre bezproblémový a rýchly opätovný štart. 

 

Všimnite si tiež spôsob štartovania: v niektorých modeloch benzínových vyžínačov sa vďaka manuálnej pumpičke palivo dopraví do karburátora a štartovanie prebieha ľahšie, s menším počtom zatiahnutí štartovacou šnúrou. Pri značke Husqvarna ide o systém Smart Start. 

 

Lepšie stroje sa chvália tým že strunová hlava vyžínača je skonštruovaná na systéme Tap ’n Go, vďaka ktorému sa struna vysunie automaticky po kliknutí hlavou o zem, kým je v pohybe a otáča sa. Vysunutie je rýchle a presné (nájdete to napríklad na vyžínači od spoločnosti McCulloch Trimmac alebo na vyžínačoch od Husqvarna.  

 

Možno oceníte napríklad aj to, či kryt vzduchového filtra viete ľahko odmontovať bez potreby použitia náradia.  

 

Dôležité sú tiež technické parametre ako hladina hluku, výkon, spotreba paliva, ktoré je dobré si porovnať pri jednotlivých značkách a modeloch pred tým, než si vyberiete konkrétny model.