Pokosová píla nesmie chýbať v žiadnej dielni. Ako ju vybrať?

Spoľahlivá pokosová píla by nemala chýbať v žiadnej dielni – ani v profesionálnej, ani v domácej. V nasledujúcich riadkoch vám nielenže vysvetlíme, aké môže mať využitie, ale okrem toho vám aj poradíme, ako si ju správne vybrať.

aku-pokosova-pila

Aké využitie môže mať pokosová píla?

Mnohí ľudia sa mylne nazdávajú, že pokosová píla nájde uplatnenie len u profesionálnych stolárov a majstrov, ktorí sa venujú práci s drevom. Opak je však pravdou. Pokosová píla sa dá efektívne využiť aj v domácom prostredí.

Pokosová píla pre profesionálov

Profesionálni stolári a drevárski majstri by si bez pokosovej píli pravdepodobne nevedeli predstaviť čo i len jeden deň v práci. Denne ju totižto používajú na rezanie, skracovanie či drážkovanie dreva nielen pri výrobe nábytku či kuchynských liniek, ale taktiež pri realizovaní podláh alebo drevených stavieb, akými sú napríklad terasy, prístrešky, altánky či záhradné domčeky.

Zapamätajte si: Jednou z hlavných výhod pokosovej píli je aj schopnosť rezania pod uhlom.

Pokosová píla pre domácich majstrov

Neživíte sa prácou s drevom, no vo voľnom čase doma s radosťou majstrujete? V tom prípade by vo vašej domácej dielni nemala chýbať pokosová píla. Keď sa totižto pustíte do svojpomocnej realizácie niektorej z vyššie spomínaných drevených stavieb, bez spoľahlivej pokosovej píli sa pravdepodobne nezaobídete. Teda, možno by ste sa zaobišli, no asi by ste sa bez nej poriadne natrápili. Prečo si teda prácu neuľahčiť, keď je taká možnosť?

Vedeli ste, že pokosová píla je vhodná nielen na rezanie a opracovávanie dreva? Okrem toho sa dá použiť aj na rezanie drevotriesky, MDF dosiek, plastu či hliníka a medi. Pri rezaní hliníka a medi by ste ale museli siahnuť po kotúči s negatívnym tvarom zubu.

aku-pokosova-pila2

Ako vybrať pokosovú pílu?

Keď ide o výber pokosovej píli, mali by ste vedieť, že existujú dva typy – bez radiálneho ramena a s radiálnym ramenom. Zatiaľ čo pokosová píla bez radiálneho ramena vám poslúži najmä na rezanie drobnejších kusov pri domácom majstrovaní, tak pri pokosovej píle s radiálnym ramenom oceníte možnosť vodorovného posúvania rezacieho agregátu a opracovania väčších kusov.

Aké parametre sledovať pri výbere pokosovej píli?

Najdôležitejšími parametrami, ktoré odporúčame sledovať pri výbere pokosovej píli, sú:

  • hĺbka a dĺžka rezu – podľa vlastných preferencií
  • príkon – ideálne nad 1 000 W
  • otáčky – ideálne nad 3 000 za minútu
  • priemer kotúča – štandardne od 200 do 300 mm

Aké doplnkové funkcie môže mať pokosová píla?

Čo sa týka doplnkových funkcií pokosovej píli, natrafiť môžete na modely s laserom či LED svietením. A aby sme nezabudli, existujú aj podstavce na nožičkách, na ktoré sa dá pokosová píla položiť. Ako podstavec, tak aj laser či LED svietenie vám dokáže prácu s pokosovou pílou uľahčiť.