Tipy na starostlivosť o živý plot: Aké záhradné náradie vám pomôže?

zivy-plot-noznice

Keď sa povie starostlivosť o živý plot, v našej spoločnosti si ihneď pred očami vybavíme Nožnicovorukého Edwarda, ktorého famózne stvárnil herec Johnny Depp. No keďže v realite to takto jednoducho nefunguje, na udržiavanie vášho živého plota budete potrebovať vhodné záhradné náradie. Teda, keď chcete, aby vyzeral ako z filmu, resp. aby dostal to, čo potrebuje na svoje prosperovanie. Nebojte sa, nie je to žiadna veda. V nasledujúcich riadkoch vám dáme niekoľko tipov na techniku, vďaka ktorej sa nebudete vedieť na váš živý plot vynadívať.

Živý plot – pýcha dvora

Živý plot predstavuje pre mnohých záhradkárov doslova a do písmena pýchu ich dvora. Popravde, niet sa čomu diviť. Keď sa venuje drevinám vhodným na živé ploty dostatočná pozornosť, môžu takpovediac vyrážať dych.

Zapamätajte si: Existuje viacero druhov drevín, ktoré sú svojimi vlastnosťami ako predurčené na realizáciu živých plotov. Za zmienku stojí či už krušpán, tuja, vtáčí zob, tis obyčajný či bršlen. Čo sa týka našich končín, zo zmieňovaných drevín sú všeobecne najpopulárnejšími krušpán a tuja.

Záhradné náradie na starostlivosť o živý plot

Keď ide o záhradné náradie vhodné na starostlivosť o živý plot, spomenúť môžeme viaceré pomôcky. Ich využiteľnosť sa líši napríklad v závislosti od konkrétneho druhu dreviny, hustoty a dĺžky porastu, spôsobu úpravy či cenových možností majiteľa. Každopádne, nesmieme opomenúť:

  • nožnice na živý plot,
  • plotostrihy,

Nožnice na živý plot

Menšie nožnice sú ideálne na starostlivosť o živý plot z krušpánu či tuje, ktorý vám môže pri vhodných podmienkach dorásť do výšky až 6 m.

Náš tip: Vyskúšajte aku nožnice Makita, ktoré perfektne padnú do ruky.

Plotostrihy

Plotostrihy, taktiež nazývané aj ako nožnice na živý plot, sú podstatne všestrannejším pomocníkom ako menšie ručné modely. Okrem toho, že nimi dosiahnete oveľa vyššie, majú aj prirodzene väčší záber. Starostlivosť o živý plot sa tak stane oveľa pohodlnejšou, jednoduchšou a rýchlejšou.

Krovinorezy

Strihanie živého plota vám môže do istej miery uľahčiť aj krovinorez. Síce nie je profilovo určený na túto činnosť, no ako všestranné záhradné náradie sa nestratí ani pri podobných činnostiach. Keďže sa perfektne cíti v náročných terénoch a ťažkých podmienkach, možno ho využijete práve na úpravu neudržiavaných, prípadne ťažko dostupných, živých plotov.

zivy-plot-polostrih

Užitočné tipy na záver

Pamätajte si, že starostlivosť o živý plot nestojí len na „pleciach“ vhodných pomôcok. Samozrejme, dobre zvolené záhradné náradie môže v tomto prípade dopomôcť. Okrem toho by ste však mali vedieť aj to, kedy živý plot strihať. Zatiaľ čo listnaté by ste mali strihať ideálne 3-krát do roka, tak tým ihličnatým stačí zostrih raz ročne – na jeseň. A taktiež by ste mali rozlišovať, či ide o vždyzelené živé ploty, alebo tie kvitnúce na jar. Kým prvé menované treba ostrihať od septembra po nástup prvých mínusových teplôt, tie druhé si vyžadujú zostrih čo najskôr po odkvitnutí.