Ako si udržať zdravý zelený trávnik

Zdravý zelený trávnik je nielen pastvou pre oči každého, kto s ním príde do kontaktu, ale rovnako aj pýchou jeho majiteľa, resp. trávnikára. Viete, ako docieliť, aby bol váš trávnik celoročne hustý a zelený? Kľúčom je správna starostlivosť a údržba.

zeleny-travnik2

Zdravý zelený trávnik – starostlivosť a údržba

Tak ako každá väčšina druhou zelene a okrasných kvetov, ani trávnik si nevystačí bez vašej asistencie. Teda, v tom prípade, že ho chcete mať zdravý a zároveň zelený počas celého roka. Niekomu by sa to síce mohlo zdať ako alchýmia, no keď viete, ako na to, nie je to nič svetoborné.

Zapamätajte si, že vzorná údržba trávnikastarostlivosť oň by mala zahŕňať:

  • pravidelné zavlažovanie
  • starostlivé kosenie
  • náležité hnojenie
  • potrebné vertikutovanie a prevzdušňovanie

Pravidelné zavlažovanie

Vedeli ste, že keď sa po šliapnutí na trávnik vracajú steblá trávy do pôvodnej polohy veľmi pomaly, prípadne sa nevracajú vôbec, vypovedá to o suchom trávniku?

Pravidelným zavlažovaním tomu predídete a váš trávnik tak bude zdravý a zelený. Najlepšie urobíte, keď ho budete polievať ráno a večer, čo platí obzvlášť pre horúce letné dni. V časoch, kedy je trávnik vystavený najsilnejším slnečným lúčom, teda počas obeda, by ste ho totižto mohli polievaním spáliť. A nezabúdajte, že celému trávniku by sa malo dostávať vlahy rovnomerne.

Starostlivé kosenie

Rátajte s tým, že počas sezóny pobeží vaša kosačka aj viac ako 30-krát. Teda, pokiaľ chcete, aby bol váš trávnik skutočne zdravý a zelený. Ak by ste ho totižto nechali prerastať, do jeho spodných častí by sa nedostal dostatok vlahy. To by malo za následok nevábivú žltozelenú farbu.

Čo teda? Máte vo vašej výbave spoľahlivú kosačku?

Náležité hnojenie

Nemenej dôležitou časťou starostlivosti o trávnik je popri zavlažovaní a kosení aj náležité hnojenie. Zatiaľ čo po zime bude váš trávnik potrebovať hnojivo bohaté na draslík, fosfor a obzvlášť regeneračnými účinkami nabitý dusík, tak na jeseň si vypýta poriadnu dávku draslíka na pohodlné prezimovanie.

Náš tip: K efektívnemu hnojeniu vám účinne dopomôžu šikovné aplikačné vozíky a rozmetadlá.

multifunkcny-plosny-zavlazovac

Potrebné vertikutovanie a prevzdušňovanie

No a na záver nemôžeme opomenúť ani potrebné vertikutovanie a prevzdušňovanie trávnika. Trávnik si ho vyžaduje ako na jar, tak aj na jeseň. Odstránenie starej trávnej plsti a použitie kvalitného vertikutátora mu totižto pomôže ľahšie dýchať a prijímať k životu potrebnú vlahu a nevyhnutné svetlo so živinami.

Náš tip: Trávnik môžete vertikutovať do kríža v oboch smeroch – najideálnejšie vtedy, keď je mierne vlhký.

Tomu, kedy a ako používať vertikutátor, sme podrobnejšie venovali aj samostatný článok. Tipy a rady, ktoré v ňom nájdete, vám zaručene dopomôžu dosiahnuť zdravý zelený trávnik.