Orezávanie stromov na jeseň: Použite GARDENA combisystem na urýchlenie práce

orezavanie-stromov

Rez ovocných stromov je témou, ktorú by sme len veľmi ťažko dokázali vyčerpať prostredníctvom jedného blogového článku. Koniec koncov, nie nadarmo sa mu venuje mnoho komplexných knižných publikácií, ktoré fungujú už niekoľko desaťročí. Cieľom nasledujúcich riadkov preto nie je naučiť vás, ako ovocné stromy strihať. Dáme vám však tipy na pomôcky, ktoré vám uľahčia orezávanie stromov na jeseň, v zime, na jar aj v lete. Hlavnú úlohu si v tomto prípade „strihne“ GARDENA combisystem.

Ktoré stromy sa orezávajú na jeseň?

Pozor, rozlišujte malvice a kôstkovice. Už na základných školách sa učí rozdiel medzi touto kategorizáciou ovocných stromov. Zatiaľ čo malvice predstavujú dužinaté plody so semienkami v jadrovníku (napríklad jablone a hrušky), tak kôstkovice majú len jedno tvrdé semeno zvané kôstka (napríklad slivky, marhule, broskyne, čerešne a višne). Vráťme sa ale k spomenutému „Pozor“ zo začiatku tejto state. Nasleduje jedno VEĽKÉ „Zapamätajte si“.

Zapamätajte si: Orezávanie ovocných stromov na jeseň sa týka len malvíc – nikdy nie kôstkovíc. Ak by ste náhodou strihali kôstkovice na jeseň, prípadne v zimnom období, riskovali by ste choroby, ktoré môžu mať pre stromy fatálne následky.

combisystem-zakovsky

Zimný vs. letný rez malvíc

Zatiaľ čo zimný rez malvíc, ktorý sa vykonáva buď v zime po zbere ovocia, alebo počas neskorej jesene, má za účel udržiavanie, resp. omladzovanie, dreviny, letným rezom jabloní a hrušiek môžete dosiahnuť viacero požadovaných výsledkov. Za zmienku stojí napríklad krajšia farba ovocia alebo eliminovanie horkastého nádychu plodov. Letný rez sa odporúča praktizovať v auguste.

Zapamätajte si: Potreba orezávania vetvičiek malvíc sa minimalizuje na základe miery úrody. Pokiaľ je úrody veľa, postačí orezať len málo halúzok. A ak očakávate skutočne bohatú nádielku, odporúča sa v období júna prebrať plody a orezať letorasty, ktoré by mohli tieniť plodom a spomaľovať ich dozrievanie.

Orezávanie ovocných stromov na jeseň s GARDENA combisystem

Každý jeden vášnivý záhradkár by vám pravdepodobne potvrdil, že najdôležitejším predmetom na rez ovocných drevín sú jednoznačne kvalitné nožnice. A samozrejme, nesmie chýbať ani spoľahlivá jednoručná pílka na odstraňovanie suchých konárov, resp. na radikálnejší rez.

Náš tip: Hľadajte si výbavu na orezávanie ovocných stromov na jeseň aj v inom období medzi produktami GARDENA combisystem. Okrem nevyhnutných nožníc tu nájdete aj rôzne drobné náradie, ktoré sa vám pri reze určite zíde. Nehovoriac o násadách, vďaka ktorým budete môcť zo zeme orezávať vetvičky až do výšky približne 6 m. Samozrejme, záleží to od konkrétneho modelu. V tomto prípade sú najuniverzálnejšími teleskopické násady, vďaka ktorým sa nemusíte za každou jednou halúzkou štverať vysoko do koruny stromov.