Viete, ako vybrať sekeru? Poradíme vám, na čo všetko myslieť!

stiepacia-sekera

Keď by sme mali vymenovať ručné náradie, ktoré nesmie chýbať snáď v žiadnej domácnosti, určite by sme spomenuli aj sekeru. Vedeli ste však, že taká sekera môže mať viacero rôznych podôb? Existuje totiž hneď niekoľko typov, z ktorých každý jeden slúži profilovo na niečo iné. My vám preto poradíme, ako sekeru vybrať a na čo myslieť pri jej kúpe.

Ako vybrať sekeru?

Sekera môže mať skutočne mnoho podôb. Pri jej výbere by ste mali preto zvážiť, na čo ju budete používať. Na základe toho zistíte, aký typ sekery bude pre vás najvhodnejší.

Typy sekier

Sekery rozdeľujeme spravidla na:

  • univerzálne,
  • kempingové,
  • štiepacie,
  • tesárske,
  • kálacie.

Už len ich samotné názvy vám dozaista napovedali, na čo sú určené. Pre istotu si to však v krátkosti zhrnieme. Jednotlivé typy sekier sa od seba líšia napríklad veľkosťou, dĺžkou, váhou aj tvarom.

univerzalna-sekera

Univerzálne sekery

Univerzálna sekera je presne tým nástrojom, ktorý by nemal chýbať v žiadnej domácnosti. Ako už jej pomenovanie naznačuje, zvládne v podstate všetko – od štiepania dreva cez osekávanie konárov a drobné tesárske práce až po kálanie menších kusov polien. Univerzálny pomocník ako sa patrí! Tento typ väčšinou váži do 2 kg, pričom jeho celková dĺžka sa pohybuje do 70 cm.

Kempingové sekery

Kempingové sekery sú navrhnuté pre všetkých, ktorí radi kempujú, resp. chodia na rôzne túry. Vyznačuje sa kompaktnými rozmermi – aby sa vošla aj do menšieho batoha. Ide o praktickú pomôcku, s asistenciou ktorej vám nebude robiť žiadny problém pribitie kolíkov pri rozložení stanu či príprava dreva na založenie ohňa. Zatiaľ čo ich váha sa môže pohybovať na úrovni okolo 0,5 kg, ich dĺžka je v porovnaní s univerzálnymi sekerami zhruba polovičná.

Štiepacie sekery

Sekery s prívlastkom štiepacie slúžia na štiepanie polienok a triesok. Na trhu ich nájdete v mnohých váhových aj veľkostných prevedeniach – ponúka ich napríklad značka FISKARS. Vyberte si takú, ktorá vám bude najviac vyhovovať. Základom je, aby vám sadla dobre do ruky.

Tesárske sekery

tesarska-sekera 

Podobne ako kempingové sekery, aj tie tesárske sú známe svojimi kompaktnými rozmermi. Zvyčajne vážia okolo 1 kg, pričom ich dĺžka predstavuje približne 50 cm. Vďaka tomu, že sa môžu držať tesne v blízkosti ostria, ich s obľubou používajú tesári a stavbári. Takýto úchop totiž umožňuje pracovať s veľkým dôrazom na detail.

Kálacie sekery

Kálacie sekery, inak nazývané aj kalače, sú určené na kálanie veľkých polien. Predurčuje ich na to klinovitý tvar ostria s plochou zadnou stranou, po ktorej sa môže búchať kladivom – a to vtedy, keď sa vám poleno nepodarí rozseknúť na prvýkrát. Vo všeobecnosti ide o najväčší aj najťažší typ sekier, ktorý je spolu s ďalším náradím pre prácu v lese často používaný aj profíkmi.

Aká by mala byť ideálna sekera?

Nuž, ideálna sekera neexistuje. Každému totiž vyhovuje niečo iné. Pri výbere preto vezmite do úvahy najmä činnosti, na ktoré plánujete vašu novú sekeru používať. Okrem toho však môžete zohľadniť napríklad aj materiál poriska (rúčky). Zatiaľ čo drevené sú rokmi osvedčenou klasikou, siahnuť môžete aj po sekerách s plastovými (kompozitnými) poriskami. Práve druhé menované sa v súčasnosti tešia veľkej zákazníckej popularite. Okrem toho, že sú prakticky bezúdržbové a nezničiteľné, vo väčšine prípadov disponujú protišmykovým povrchom. A aby toho nebolo málo, pri používaní sekery s plastovým (kompozitným) poriskom vám nehrozí, že by sa uvoľnilo ostrie – k čomu môže prísť v prípade drevených rúčok.