Viete, čo všetko dokáže záhradný kultivátor?

zahradny-kultivator

Patrí záhrada k vašim najvášnivejším hobby aktivitám? V takom prípade sa vám určite zíde záhradný kultivátor. Že sa zaobídete aj bez neho? Možno áno... No dáme ruku do ohňa za to, že s kultivátorom vám pôjde práca v záhradke oveľa rýchlejšie. Ušetríte tak nielen mnoho času, ale aj veľa energie, ktorú môžete následne venovať iným činnostiam. Žeby opäť súvisiacich so záhradou? Každopádne, poďme si vysvetliť, čo to vlastne kultivátor je a čo všetko dokáže.

Čo je to kultivátor a čo všetko dokáže?

„Poučkovo“ povedané, kultivátor je stroj, ktorý slúži na kyprenie pôdy, oranie a odstraňovanie buriny. A aby toho nebolo málo, niektoré typy umožňujú za seba pripevniť aj rôzne nástroje, ktoré uľahčujú život záhradkárom. Skvelým príkladom sú rozličné radlice a frézy. Dokonca, za niektoré môžete zapriahnuť aj náves. A kultivátor s návesom viete použiť napríklad na prepravu drobných nákladov v rámci menších vedľajších ciest. Z toho dôvodu sú tieto mašinky veľmi populárne najmä medzi menšími poľnohospodármi a záhradkármi z dedín. A s obľubou po nich siahajú aj obecné zastupiteľstvá. Ich pracovníkom totiž náramne uľahčujú starostlivosť o obec.

Elektrický alebo benzínový kultivátor?

V ponuke predajcov záhradnej techniky môžete natrafiť na rôzne typy kultivátorov – od manuálnych cez akumulátorové až po elektrickébenzínové. Najväčšej popularite sa ale tešia elektrické a benzínové prevedenia.

Zatiaľ čo elektrické kultivátory odporúčame záhradkárom s menšími pozemkami a záhradkami s ľahšou pôdou, po benzínových typoch môžu siahnuť aj majitelia veľkých záhrad – pokojne aj s väčším prevýšením.

Aký je rozdiel medzi kultivátorom a rotavátorom?

Vedeli ste, že kultivátor a rotavátor nie je to isté? Aj keď si ich mnohí ľudia zamieňajú, ich využitie nie je rovnaké. Teda, aby sme boli presní, rotavátor vám pomôže len s plytkým obrábaním pôdy a zapracovávaním hnojiva. Naopak, kultivátor využijete aj pri kyprení pôdy či odstraňovaní buriny. Nehovoriac o možnostiach, ktoré sme spomínali o čosi vyššie.

zahradny-kultivator3

Prečo si zaobstarať kultivátor?

Ako je už z predošlých riadkov zrejmé, kultivátor prispieva k efektívnejšej a rýchlejšej práci. Vďaka tomu budete mať viac času a energie na iné aktivity – či už záhradné, alebo voľnočasové. Čo je však dôležité, výsledok práce s kultivátorom bude spĺňať tie najprísnejšie kvalitatívne požiadavky, aké si môže priať nejeden profi či hobby poľnohospodár.

V akom období využijete kultivátor?

Keď si myslíte, že kultivátor u vás nenájde plnohodnotné využitie, pokúsime sa presvedčiť vás o opaku. Najprv ním skoro na jar upravíte pôdu ešte pred výsadbou. Ďalej ho použijete na obrábanie pôdy počas vegetácie a spracovanie pôdy po zbere úrody. A neskôr ho zapriahnete aj do nachystania pôdy na zimný odpočinok. Tak, bude kultivátor vhodnou pomôckou aj pre vás?